3G klarar strålningen men kommer igång sent
Finjusteringen av 3GIS gotländska 3G-nät har inletts, och i går påbörjades även undersökningen av hur mycket elektromagnetisk strålning som nätets basstationer avger.GA kröp med Björn Karlfeldt ut på Högskolans tak vid Donners plats, och inte ens 30 centimeter från antennen nådde mätutrustningen i närheten av gränsvärdet.
I går inleddes arbetet med att mäta strålningen. Björn Karlfeldt från ÅF riggade upp sin mätare i Kulturskolans expedition på översta våningen i huset vid Specksrum. På skolans tak sitter några av de antenner som täcker innerstaden, och på vinden finns basstationens övriga tekniska utrustning i en liten bod.
Enligt Statens Strålskyddsinstituts (SSI) gränsvärden får en basstation för mobiltelefoni max avge 10 W/m2. I kulturskolans expedition var strålningen knappt mätbar. Den nådde inte ens en tusendel av det gränsvärde SSI satt upp.
<span class=MR>Ut på taket</span>
Efter Kulturskolan fortsatte Björn Karlfeldt till Högskolan vid Donners plats, där antenner finns på taket. Även den här gången var uppgiften att mäta strålningen i kontorsutrymmena på översta våningen, men GA bad Björn Karlfeldt att ta med mätaren ut på taket. Vi ville veta hur mycket antennerna strålar om man kommer riktigt nära.
Försedd med paraply och mätare kröp Björn Karlfeldt ut på taket i regnet med mätaren i beredskap. En antenn avger strålning i stort sett endast framåt, och 30 centimeter framför antennen på Högskolans tak kunde Björn Karlfeldt avläsa 2 W/m2 på mätaren. Ytterligare en bit ifrån hade strålningen sjunkit rejält till 0,05 W/m2.
Strålningen från mobilmaster är omdebatterad, och gårdagens första mätresultat ger ett lugnande besked. SSI gör den bedömningen, att basstationer för mobiltelefoni inte innebär någon risk ur strålskyddssynpunkt. Det är dock inte bara 3G-stationerna som avger elektromagnetisk strålning. Radio, tv, NMT och GSM-nät, sambandsutrustning i räddningsfordon strålar också. Vi lever i en värld där det inte går att värja sig från den elektromagnetiska strålningen.
3GIS ägs gemensamt av de tre operatörerna 3, Orange och Vodafone. För att klara utbyggnaden av 3G-nätet på Gotland har man satsat mer än 50 miljoner kronor för att bygga 57 basstationer.
Vid sidan av mätning av strålning pågår den här veckan även så kallad tuning, det vill säga man mäter signalstyrkan för varje basstation. Därefter ska justering av antenner ske.
50 av stationerna är klara för drift efter den avslutande finjusteringen. Av övriga saknas ännu bygglov för två, men 3GIS räknar med att ha hela nätet klart till den 1 september. Med det blir Gotland första området i landet med ett heltäckande nät.
<span class=MR>Kopplar ner nätet</span>
3GIS gotländska nät har varit igång i drygt ett halvår. I december ringdes det första 3G-samtalet från ön, och sedan har nätet varit igång under tiden som arbetet med master och basstationer pågått.
Nu inträffar det paradoxala, att när nätet är klart så stängs det.
Det stämmer. Vi vid 3GIS har gjort vårt, och efter oss är det dags för operatörerna att ta över, säger Lars Nordell vid 3GIS.
Den operatör som kommit längst i sin marknadsföring är 3. Innan 3 öppnar det gotländska nätet vill man göra egna tester för att se om allt det som abonnemangen utlovar verkligen fungerar.
Vi kommer att göra de testerna under sommaren. I dagsläget kan vi inte säga annat än att vi hoppas komma igång före skolstarten, säger Niclas Lilja vid 3.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!