4 000 ur att dra om

Klockan 03.00 natten mot söndag ställs klockan tillbaka en timme, till normaltid. På Klockia i Visby har urmakarna 4 000 klockor att dra om.- Vi jobbar hela lördagsnatten. Våra klockor måste självklart visa rätt tid.

Urjobbigt. Andreas Wallén och hans kollegor inom den europeiska klockbranschen har många urverk att ställa om när sommartiden övergår i vintertid. Foto: Tobias Wallström

Urjobbigt. Andreas Wallén och hans kollegor inom den europeiska klockbranschen har många urverk att ställa om när sommartiden övergår i vintertid. Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

gotland2010-10-30 04:00
Jens Allander och Andreas Wallén i Visby är två av landets alla urmakare, som får bråda tider i helgen. Hösten övergår i vinter och det är dags att tänka på normaltid.
Vintern är därmed normaltid, som nu infaller 03.00 natten mot den 31 oktober. Det är den sista söndagen i oktober som klockan ställs tillbaka en timme - och uret visar därmed 02.00.
För många är tumregeln för omställningen till vintertid att klockan ställs tillbaka - precis som utegrillen, gräsklipparen och utemöblerna ställs tillbaka, efter att varit framställda under sommartiden.
På söndag morgon blir det alltså möjligt att sova en timme extra. Å andra sidan blir helgdagen därmed en timme kortare mot kvällningen.

EU-tid
På söndag går alla länder i hela EU tillbaka till normaltid, ett begrepp som används i hela den Centraleuropeiska tidszonen. Även europiska länder som inte ingår i EU använder samma datum. Enligt EU-lag är det normaltid från den sista söndagen i oktober, till den sista söndagen i mars.
Sommartid blir det igen den 27 mars 2011. Då är det dags att ställa fram klockan en timme  och att ställa fram utemöblerna.
Förr i tiden spelade den exakta tiden och klockslaget mindre roll. Problemen kom när järnvägen behövde skriva tidtabeller. Statens Järnvägar införde då en egen tid, så kallad järnvägstid.
Den svenska normaltiden infördes 1879, då alla orter i landet fick samma tid. Innan dess hade varje ort sin egen tid. Klockan var tolv på dagen då solen stod som högst.
Regeringen föreskriver i förordningen SFS 1979:988 "Förordning om svensk normaltid" att den för tidsangivning inom landet gällande tiden, svensk normaltid, skall vara den av Bureau International de l’Heure fastställda normaltiden Temps Universel Coordonné (UTC) ökad med en timme
Sverige var först i världen med att införa en gemensam tid.
Den svenska normaltiden infördes 1879, då alla orter i landet fick samma tid. Innan dess hade varje ort sin egen tid och klockan var tolv på dagen då solen stod som högst, så kallad soltid.
Svensk normaltid följer meridianen ungefär mitt emellan Stockholm och Göteborg, med en timmes tidsskillnad från Greenwich.
Källa: WIkipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!