Frågan om dödshjälp är förstås större än lilla Gotland. Ändå har debatten under det senaste året fått stark lokal färg. Så har det blivit eftersom den person som hamnat i dess mitt råkar vara gotlänning.
Allting började förra sommaren, när den gotländske läkaren Staffan Bergström bistod en ALS-sjuk man som ville avsluta sitt liv.
Fallet har rönt stor uppmärksamhet och revitaliserat diskussionen om läkaretik och Sveriges lagstiftning på området.
I dagarna presenterade Läkarförbundet en enkätundersökning, där man slår fast att 40 procent av de medlemmar som medverkat ställer sig positiva till en legalisering av dödshjälp.
34 procent uppger att de är negativa och 25 procent har svarat att de inte vet.
– Det vi ser nu är en förskjutning i synen på dessa frågor. Det gjordes en liknande undersökning för 14 år sedan, och sedan dess har andelen positiva ökat något. Jag vet dessutom att det är fler undersökningar på gång, och de visar på en ännu större ökning. Jag tror att det finns flera förklaringar, men debatten som drog igång efter min insats i somras har nog bidragit, säger Staffan Bergström till GT.
Men det sker också saker ute i världen som påverkar utfallet, menar Bergström.
– Tidigare i maj svängde det mäktiga läkarförbundet i Tyskland i sin syn på frivillig dödshjälp, och i Storbritannien finns det en stark opinion bland läkare att förbundet där ska göra likadant. Svenska läkare tar förstås intryck av sånt. Fler och fler inser att den palliativa vården inte klarar allt.
Enligt svenska läkarförbundets undersökning återfinns skeptikerna framför allt bland läkarna med lång erfarenhet av arbete nära döende människor.
– Ja, alltså, "lång erfarenhet" betyder i de flesta fall också hög ålder. Det handlar nog inte så mycket om erfarenhet, utan om att de har formats av 60- och 70-talens etiska synsätt, som ofta var religiöst präglat. När jag är ute och föreläser bland unga märker jag att den yngre generationen har en mer accepterande hållning. Läkaretiken förändras över tid. Jag minns ju själv hur man såg på abort inom professionen på 60- och 70-talen. Den nya lagstiftningen skulle leda till katastrof, sa man då. I dag finns det inga politiska partier och i princip inga läkare som motsätter sig abort, säger Staffan Bergström.