40-årsjubilerande HSO hotas av nedläggning
Får inte handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO på Gotland, mer pengar så finns risken att verksamheten måste läggas ner. Med ett budgetunderskott på drygt 35 000 kronor för året är framtiden hotad. Nu överlever vi tack vare vår lotteriförsäljning, konstaterar Olle Persson och Boy Larsson, nuvarande respektive tidigare ordförande i styrelsen för HSO Gotland.
Under vår tid här på Gotland har vi registrerat vilket fantastiskt jobb er organisation gör. Vi vet att det i detta sammanhang inte alltid är lätt att skaffa pengar till allt man har lust att göra, skriver landshövdingen och hennes särbo i ett personligt brev till handikappföreningarnas samarbetsorgan på Gotland.
HSO gläds och tackar för den välkomna jubileumsgåvan. Men med 35 000 kronor i budgetunderskott för året är samarbetsorganets verksamhet ändå hotad.
HSO firar 40 år på Gotland och i en nytryckt jubileumsskrift redovisas samarbetet under åren inom handikapprörelsen på Gotland. Från starten 1963 med en handfull föreningar, har verksamheten utvecklats fram till 2003 till 21 föreningar med cirka 3 200 anslutna medlemmar.
I jubileumsskriften tittar vi bakåt, men vi måste också se framåt, konstaterar ordförande Olle Persson. Skriften är tryckt i en rejäl upplaga som räcker till för att också samtliga politiker ska få ett exemplar vid kommunfullmäktiges nästa sammanträde.
Starten för Handikappföreningarnas samarbetsorgan på Gotland skedde vid en handikappdag1991 och sedan 1993 har handikappdagarna varit årligen återkommande runt om på ön.
Bakom många aktiviteter ligger många oavlönade insatser av ideellt arbetande personer. gemensamt mål är och har varit att göra livet lättare för människor med funktionshinder som lever och bor på ön.
Vi har haft ett stort stöd i ABF, betonar Boy Larsson och får medhåll av Olle Persson, samt Elsemarie Swebilius och Åke Svensson i jubileumskommittén tillsammans med Carina Funck och Lennart Jäll.
Från en blygsam medlemsavgift på 25 öre per medlem är avgiften numera tusen kronor per förening plus fem kronor per medlem och tre kronor per familjemedlem. Det för medlemsavgifterna i HSO till de högsta i landet
Lokalen vid Tjelvarvägen, som invigdes 1973, är en viktig samlingspunkt som HSO från början fick tillgång till hyresfritt medan fritidsnämnden stod för hyreskostnaderna.
Gotlandshem tar numera ut 120 000i hyra för lokalen. Vi får 180 000 i bidrag av kommunen och har därmed 60 000 kronor kvar till verksamheten. Vi kan inte höja medlemsavgiften mera och behöver alltså mer pengar i bidrag, annars finns risken att vi måste lägga ner verksamheten, säger Olle Persson och Boy Larsson. Styrelsen har nu tillskrivit kommunen för att få diskutera framtiden för HSO. En viktig fråga är syftet med verksamheten i HSO, som inte bara är en paraplyorganisation.
Viktiga är exempelvis våra samrådsgrupper som inte bara är till för att kommunen ska få ut sin information. Vi bedriver också opinionsbildande verksamhet och har kompetens att användas i aktuella frågor.
Färdtjänsten, kollektivtrafiken och snöröjningen är viktiga frågor där HSO varit med i diskussionen och där kompetensen inom samarbetsorganet har tagits tillvara vid beslut.
Vi vill vara med mer med våra samrådsgrupper, till exempel i kommunens budgetarbete, och vi vill vara med tidigt, innan beslut, påpekar Boy Larsson.
Tillgänglighetsguiden för Gotland, som kom ut för två år sedan, är ett exempel där HSO varit med i arbetet med guiden värd namnet. Den första upplagan som gavs ut hette handikappguide, minns Elsemarie Swebilius.
Handikapppföreningarnas samarbetsorgan har mycket att tillföra i besluten som rör förbättringar för handikappade. Förresten, allt som är bra för funktionshindrade är bra också för alla andra, sammanfattar Olle Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!