40 miljoner i underskott om ingenting görs
40 miljoner back. Det är det dystra besked Gotlands kommun redovisade i torsdags. Det befarade underskottet hänger samman med uppgifter från tre av kommunens nämnder. Framför allt inom vård och omsorg. Uppgifterna är så alarmerande att åtgärder måste vidtas redan nu, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren.Det kan inte tydas som någonting annat än att nämnderna måste skärpa sig.
Under en tioårsperiod har bokslutet för Gotlands kommun ständigt pekat på minus. Trots hårda ansträngningar och ett upprepat credo om en budget i balans.
När så bokslutet för 2002 kom i början av februari vändes ytterligare ett befarat underskott överraskande till ett plus på 45 miljoner kronor.
För att upprätthålla "balansen" höjdes så skatten med 50 öre några veckor senare när 2003 års budget lades fram. En skör budget hette det då, där det beräknade överskottet på 18 miljoner snabbt befarade ätas upp. De största hoten är löneökningar och inflation, liksom konjunkturen i omvärlden. Med finansminister Bo Ringholms presentation i onsdags ringande i öronen är läget inte alltför ljust.
<span class=MR>Tidig varning</span>
Det här är en signal till att nu vidtar vi åtgärder, menar Jan Lundgren. En tidig varning, om man så vill. Den larmklocka som kommunstyrelsen nu aktiverar innebär i förstone en uppmaning till de nämnder som befarar underskott att vidta åtgärder och restriktioner.
Ramarna skall hållas, heter det. Det finns nämligen ingen buffert att ta av i den budget som har tagits. Nämnderna kan således inte räkna med ytterligare resurser genom ombudgetering.
Kommunstyrelsen anser dock budgeten vara realistisk. De prioriterade områdena vård och omsorg har tillsammans fått mycket stora resurstillskott.
Vi har tillskjutit 180 miljoner i årets budget, fortsätter Jan Lundgren. Så det borde gå att hålla ramarna.
<span class=MR>Upp till varje nämnd</span>
Kommunstyrelsen tänker inte i nuläget lägga några ekonomiska restriktioner på nämnderna. Det är upp till varje nämnd att, fram till delårsrapporten maj, ta itu med eventuella problem och underskott.
Senast då måste nämnderna redovisa vilka åtgärder som ska vidtas.
Vi ska inte komma in i en ny underskottskarusell, menar Jan Lundgren med en tydlig hänvisning till framför allt vården.
- 80 procent av kostnaderna är personalkostnader: Är det någon risk för uppsägningar?
Det kan man aldrig utesluta, säger Jan Lundgren. Men jag kan inte se att det blir det med anledning av det här.
<span class=MR>Plus 29 miljoner behövs</span>
Han vill heller inte dra någon slutsats om det skulle spräcka budgeten, men faktum kvarstår att bokslutet måste resultera i ett plus på 29 miljoner om ekonomin ska kunna hållas i balans.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!