40 restauranger har kontrollerats
Restaurangerna på Gotland står under mycket större kontroll i dag jämfört med för tio år sedan.Det säger Dan Wennerström, Ekobrottsmyndigheten, som tillsammans med bland annat Skattemyndigheten varit med om att genomföra sommarens kontroll av cirka 40 restauranger på Gotland.Till stor del syftar de oanmälda krogbesöken på att informera restaurangägare om vilken lagstiftning som gäller för att på så sätt kunna förebygga brott. En restaurang har anmälts för brott mot alkohollagen. Ett besök på Stora torget ledde till att Skattemyndigheten lät "tvångsregistrera" några torghandlare. Vi vet att det fuskas och att det är många som inte redovisar. Men i vissa fall handlar det om okunskap, säger Dan Wennerström.
Oanmälda besök har gjorts hos 40 av öns cirka 150 restauranger, från Fårö i norr till Burgsvik i söder, alla med nya serveringstillstånd. I de flesta fall har krögarna varit nyetablerade.
Restaurangerna på Gotland står under mycket större kontroll i dag jämfört med för tio år sedan, enligt Dan Wennerström på Ekobrottsmyndigheten.
Det är även bättre uppföljning i dag. Restaurangerna här har mer kontroll på sig jämfört med på andra orter. Det är inte på så många andra håll som man gör sådana här kontroller, säger han.
<span class=MR>Syftar till att informera</span>
Men någon egentlig kontroll är det inte. Till stor del syftar myndigheternas krogbesök på att informera restaurangägare om alkohollagen, bokföringslagen och skattebrottslagen för att på så sätt kunna förebygga brott.
Ytterligare ett antal besök har gjorts efter att det har kommit in anonyma tips mot restauranger. I ett fall har det lett till anmälan om brott mot alkohollagen. Ärendet utreds för närvarande av Visbypolisen.
Man serverade alkohol utan serveringstillstånd under en kväll. Men det berodde på ett missförstånd när det gällde tillstånden. När krögaren förstod att alla tillstånd inte var klara slutade man att servera alkohol, säger kommunens alkoholhandläggare, Åsa Olofsson.
Hon har förståelse för att det kan vara svårt för restaurangägare att hitta rätt i den "byråkratiska djungeln" där tillstånd kan krävas från flera instanser, bland annat alkoholenheten, polisen, miljö- och hälsa, byggnadsnämnden och räddningstjänsten.
Vi ska förbättra vår tillsyn och vårt samarbete med polisen och Skattemyndigheten, men även med krögarna. Om de har kunskaper kan de också känna sig tryggare. Vi jobbar med smidighet, tillgänglighet och att vi som myndighetspersoner ger ett bra bemötande, säger hon.
<span class=MR>Nya ställen som besöks </span>
Åsa Olofsson har själv varit med under tillsynen av restaurangerna. Det är framför allt nya ställen som besöks, berättar hon.
Krögarna brukar vara positiva till besöken. De är ju stolta över sin krog och över att få visa upp den. Jag upplever inte att de tycker att de blir kontrollerade.
Det som ofta leder till missförstånd är att en restaurang måste ha ett matsortiment för att få servera alkohol.
Man måste åtminstone kunna erbjuda en pubmeny under hela den tid som man serverar alkohol. Man ska inte behöva gå ut till korvkiosken för att äta. Alkohollagstiftningen är ganska sträng.
Huvudsyftet med att gå ut ska inte vara att bara dricka alkohol utan också att kunna äta en god middag. Ibland tycker restaurangägaren att "det är ju ändå aldrig någon gäst som frågar efter mat på natten ska jag verkligen behöva stå här med färska varor då?". Men man kan ju ha pyttipanna eller något enklare att servera.
Alkoholenheten får in ungefär ett tips per månad från anonyma restauranggäster som har sett någon bryta mot alkohollagen. Det kan komma från någon som har sett att en minderårig har blivit serverad sprit. Ett sådant brott kan leda till att serveringstillståndet återkallas.
Men vi tar viss hänsyn till om det på något sätt kan vara ursäktligt. I så fall kan det räcka med att dela ut en varning, säger Åsa Olofsson.
Under en eftermiddag utförde Skattemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten en tillsyn av torgmarknadshandeln vid Stora torget i VIsby. Besöket ledde till att skattemyndigheten lät "tvångsregistrera" några torghandlare.
Omsättningen vid torgmarknadshandeln på ön är relativt stor och eftersom det nästan uteslutande är kontanthandel är den svårkontrollerad, menar Dan Wennerström.
Om man är torghandlare och säljer varor i vinstintresse räknas det som näringsverksamhet. Då är man skyldig att registrera sig som näringsidkare hos skattemyndigheten.
Man är bokföringsskyldig och varorna är momspliktiga. Vi vet att det fuskas och att det är många som inte redovisar sin försäljning. Men i vissa fall handlar det om okunskap, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!