400 000 kr i extrastöd till livsmedelsbutikerna på landet
Gotland skall få 400 000 kronor i extraanslag till stöd åt livsmedelsbutiker på landsbygden. Det skriver konsumentverket i ett förslag till regeringen. Totalt är det 20 miljoner kronor som fördelas och där samtliga län får en del av extraanslaget. Jag fick veta om pengarna häromdagen. Men det är inte klart hur pengarna får användas, säger Peter Blom, landsbygdsrådgivare inom kommunens regionala utvecklingsenhet.
Projektet Affär på landet går ut på att före detta handlare skall fungera som mentorer för dagens butiksägare och stötta och ge råd om sådant som marknadsföring och ekonomi. Det finns redan ett antal län som jobbar med det här projektet.
I regleringsbrevet för 2002 finns att vi skall börja upprätta en plan för kommersiell service i glesbygd. I dag har vi bidrag som landsbygdsbutikerna kan söka hos oss. Men vi vet inte om de här extrapengarna får användas till detta, säger Peter Blom.
<span class=MR>Tungt vägande skäl</span>
Tungt vägande skäl för fördelningen av extraanslaget på 20 miljoner kronor (där Norrbotten föreslås få hela 4,4 miljoner kronor, medan Gotland får 400 000 kr), är om man inom ett område får längre att åka till en butik på grund av nedläggningar. Små butiker med låg omsättning och som är nedläggningshotade, och där det är långt till närmaste konkurrent, är ett annat tungt vägande skäl.
På Gotland är det framför allt de södra och östra delarna som är utsatta. En enkät som har genomförts visar att antalet familjer på Gotland som år 2000 hade mer än tio minuters bilresa till närmaste dagligvarubutik uppgick till 338.
Av enkäten framgår vidare att för Sörmlands, Kalmar, Kronobergs och Gotlands län, så är tillgängligheten mätt i medelavstånd relativt sämre jämfört med tillgängligheten mätt i antal familjer med mer än 20 minuter till närmaste butik. En förklaring är regionala skillnader i bebyggelsemönster.
<span class=MR>I nivå med Norrland</span>
"Framför allt på Gotland är bebyggelsen mycket spridd, vilket gör att medelavstånden per familj är i nivå med de utpräglade glesbygdslänen i norr", skriver konsumentverket.
På lång sikt handlar det om att säkra eller förbättra livsmedelsförsörjningen på landsbygden och i glesbygd. Extraanslaget som föreslås gå till alla län är till för att motverka ytterligare försämringar av servicen till dess att lokala utvecklingsprogram för kommersiell service har börjat gälla.
För Gotland anges att det är en handfull butiker som är nedläggningshotade och att ombudsfunktioner kan försvinna från mindre handlare. Konsumentverket konstaterar att det på Gotland ges stöd till kommersiell service, att det i år planeras för utvecklingsprogram.
Man säger också att om mer resurser ges så ger det större möjligheter att stödja nedläggningshotade butiker i utsatta områden.
Det var i december förra året som riksdagen fattade beslut om en ny regional utvecklingspolitik. En viktig del är att kunna ha en god servicenivå i alla delar av landet.
Extraanslaget på 20 miljoner till samtliga länsstyrelser och självstyrelseorgan (Gotlands kommun) är en av flera åtgärder som skall bidra till att målen om servicenivån uppnås. Regeringen fick fördelningsförslaget från konusmentverket för ett par veckor sedan. Nu återstår att regeringen snabbt fattar beslut om att fördela pengarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!