400 av de varslade har sysselsättning

Just nu är runt 1300 gotlänningar arbetslösa, samtidigt som Arbetsförmedlingen har 150 lediga jobb registrerade.
Trots lågkonjunktur och arbetsbrist har dock runt 400 av de som varslats från Flextronics det senaste året fått ny sysselsättning.
I onsdags fick ytterligare 75 personer samma besked.
­Det finns jobb att söka, säger Jörgen Melin, samordnare för Arbetsförmedlingens rekryteringsgrupp, som sedan i fjol arbetat speciellt med "varselfolket".

Gotland2002-08-09 04:00
Jörgen Melin kom tillbaka från semestern i tisdags. Dagen efter släppte Flextronics sitt senaste varsel; ytterligare 75 personer kommer att friställas.
För Jörgen kom det som en överraskning.
­Vid de tidigare varslen har vi fått lite information några dagar innan. Det här kom lite som en överraskning för mig, eftersom jag precis kommit tillbaka till jobbet.
<span class=MR>Handlingsplan</span>
I början av året upprättades en handlingsplan för "varselfolket", och de som varslades i onsdags bakas in i den.
­Det är naturligtvis lite jobbigt ­ det är ju trots allt 75 personer, men å andra sidan så har det löst sig ganska bra för många. Av 650-700 varslade har vi 223 anmälda i dag. De andra jobbar eller studerar. Ett femtiotal har inte ens anmält sig här, så de hade nog planerat sin framtid redan innan.
<span class=MR>Måste vara aktiva</span>
Vad ska man tänka på om man hotas av arbetslöshet?
­Det är alltid ens eget ansvar att vara aktivt arbetssökande och försöka lösa sin situation, men man kan göra det med andra aktörer, oss exempelvis. Det är mycket man måste ta reda på: Vad finns det för jobb? Är jag beredd att flytta till fastlandet? Det är viktigt att ta itu med det tidigt, inte dra ut på det.
I går eftermiddag hade Arbetsförmedlingen 150 lediga platser registrerade, allt från butiksmedarbetare, försäljare, lokalvårdare och ekonomer, till sjuksköterskor, vårdbiträden, språklärare och personliga assistenter.
Störst brist på arbetskraft är det inom sjukvården och på skolsidan.
<span class=MR>Avbytare behövs</span>
För den som vill sadla om rejält så ropar lantbrukarna efter avbytare, samtidigt som det finns lediga platser på Lövsta lantbruksgymnasium.
­Det finns faktiskt folk som har suttit som tjänstemän på Flextronics, som är lantbrukare i dag, säger Melin.
Även byggbranschen behöver folk, så i höst startar en pinfärsk 20-veckors byggutbildning med allt från snickeri och betong, till arbetsmiljö och säkerhet. Dessutom finns en hel del restplatser inom den kommunala vuxenutbildningen.
­Har man jobbat i många år på exempelvis Flextronics kan det vara svårt att hitta en ny bransch.
­Därför startar vi en vägledningsgrupp för "varselfolket" i slutet av augusti, för de som känner att de behöver stöd. Där kan man ta reda på vad man är bra på, planera praktik och göra studiebesök. Det finns många fördelar med det ­ det kan bli ganska tungt att sitta på egen hand och fundera över hur man ska lösa sin situation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!