– Det här är jättepositivt, säger Eva Nypelius (C) regionstyrelsens ordförande som beslutade om pengarna vid förra veckans möte.
I förlängningen ser hon flera fördelar med satsningen som ska öka öns attraktionskraft, ge flera jobb, förbättra miljön och bidra till en hållbar utveckling av fiskbestånden i Östersjön.
Pengarna som regionstyrelsen besluta om nu, går till att etablera förberedelser av ett större projekt där man ska producera torsklarver och sätta ut bland annat vid norra Gotlands kust. De beviljade pengarna ska gå till ombyggnader vid Ars forskningsstation med ritningar, bygglov och upphandling av byggentreprenad samt tillstånd och upphandling för att samla in avelsfisk.
– Projektet skall stödja och förbereda inför det större och fleråriga torskprojektet som planeras vid Ar. Det är mycket positivt och innebär ökad verksamhet och fler arbetstillfällen vid forskningsstationen i Ar, säger Eva Nypelius.
En förstudie har gjorts och i den beskrivs förutsättningarna för den omfattande räddningsarbetet som syftar till att sätta ut småtorsk i mellersta och norra Östersjön. Det är tänkt att pågå under 5-6 år och ha en budget på cirka 45 miljoner kronor. Omkring fem personer beräknas få sysselsättning.
Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Övergödning gör att växtplankton breder ut sig samtidigt som betarna äts upp av ett ökat antal småfisk när rovfiskarna blir färre. Torsken är viktig för balansen i Östersjön. Den har minskat vilket bland annat beror på den låga salthalten i Östersjön som gör att äggen sjunker till botten. I den syrefattiga miljön dör många av äggen. Det nya projektet går ut på att hjälpa torsken genom den flaskhalsen och producera torsklarver som sätts ut i Östersjön.
Enligt Sportfiskarna har metoden inte prövats ordentligt tidigare. Frågan som man vill ha svar på är om det går att få småtorskar att överleva i Östersjön.
Det är en ny Östersjöstiftelse som ska vara huvudman och huvudfinansiär för forskningsprojektet och innan man bildat stiftelsen vill inte Sportfiskarna på Gotland ha någon publicitet kring initiativet. Finansieringen är säkrad genom en större privat donation. Baltic Sea 2020 samverkar liksom bland andra Uppsala universitet, Blått centrum Gotland och Region Gotland.