45 personer sägs upp

25 sjuksköterskor sägs upp inom äldreomsorgen på ön. Uppsägning gäller också för 20-talet administrativa tjänster inom social- och omsorgsförvaltningen.
­ Vi har drygt 30 miljoner i underskott vilket betyder att totalt 90 personer måste bort från vår verksamhet.
Så sammanfattar Björn Jansson, s, och Bror Lindahl, fp, läget efter onsdagens sammanträde i social- och omsorgsnämnden.

Gotland2004-05-13 04:00
En krisgrupp är nu tillsatt med mandat att besluta och verkställa åtgärder för vidare nedskärningar inom omsorgen. I fokus står kostnaderna inom äldreomsorg, omsorg om funktionshindrade, familj- och individomsorg.
I krisgruppen ingår presidiet, det vill säga Björn Jansson, s, Ann Gardell, s, Bror Lindahl, fp, samt de två verksamhetscheferna Mats-Ola Rödén, vård- och omsorg, och Göran Lindström, social- och omsorgskontoret.
­ Krisgruppens uppgift är att fatta beslut och verkställa dem vilket gör att vi slipper sammankalla nämnden,förklarar Björn Jansson, ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Enligt nämnden pekar allt på ett underskott på drygt 30 miljoner för året inom vård och omsorg på Gotland. Ekonomin var och är därmed huvudfrågan för nämnden och särskilt de tre verksamheter som bidrar till beräknat minus år 2004 med cirka 10 miljoner vardera.
<span class=MR>Nedskärningar</span>
Nedskärningssåtgärder på dagordningen koncentreras till äldreomsorg, omsorg om funktionshindrade samt individ- och familjeomsorg. Striktare behovsbedömning inom respektive verksamhet är vad som närmast gäller.
­ Störst underskott finns inom ädreomsorgen. Orsaken är neddragningarna av särskilt boende. Och till Pjäsen kommer Attendo Care att ta med egna sjuksköterskor. Äldreomsorgens sjuksköterskekår är därmed för stor och ska halveras vilket betyder att 25 sjuksköterskor sägs upp, konstaterar Björn Jansson.
Han noterar att social och omsorg nu är i ett läge där det handlar om att färre på tjänsterna utför fler arbetsuppgifter. Samtidigt är situationen att det är svårt att klara omplaceringar.
­ Förr har det varit så att personer över 45 år, och med mer än 17 år i kommunal tjänst, har kunnat räkna med en säkrad sits. Så är det inte längre.
Även inom social- och omsorgsförvaltningens administration kommer antalet tjänster att minskas. Ett 20-tal administrativa tjänster försvinner genom uppsägningar som väntar.
<span class=MR>90 personer måste bort</span>
­ Med 30 miljoner i underskott måste totalt 90 personer bort inom vår verksamhet där personalkostnaderna är den största posten, summerar Björn Jansson.
För omsorgen om funktionshindrade, med en obalans på minus 10 miljoner, betyder nedskärningsbetinget att striktare bedömningar ska gälla vid bedömningar av behov av gruppbostad och personlig assistans med ersättning från kassan.
­ Gynnande beslut gäller, men för de nya som kommer blir det en striktare hållning i besluten, sammanfattar Bror Lindahl som samtidigt påpekar att statsbidragen inte täcker de belopp som gäller i kommunen för exempelvis nattbemanning i gruppbostäder.
<span class=MR>Återgång till 2000</span>
Inom individ- och familjeomsorg betecknar social- och omsorgsnämnden situationen och siffrorna som en återgång till år 2000.
Nu gäller det för oss att hitta andra och billigare alternativ, men som är bra, för exempelvis placeringar i missbruksvård och vård av ungdomar utanför ön. I dag finns 28 gotlänningar placerade inom missbruksvård och lika många ungdomar som bedöms fara illa är placerade. Det innebär att årets medel för placeringar redan är förbrukade, säger Björn Jansson.
Han framhåller samtidigt att tidigare insatser, alternativ på hemmaplan och samarbete med skola och sjukvård, är insatser som måste till för att minska behovet av insatser inom social- och omsorgens verksamhetsområden.
<span class=MR>Striktare behovsprövning</span>
Till förslagen för att minska budgetunderskotten hör ett minskat antal institutionsplaceringar med en nedskärning på 2,4 miljoner. Effektivisering av särskilt boende, det vill säga minskad personaltäthet, ger ytterligare lägre kostnader.
Striktare behovsprövning vad gäller biståndsbeslut enligt lag, stramare riktlinjer för socialhjälp och hemtjänst samt översyn av lokalkostnaderna, som nu är på 60 miljoner, och hyresavtal är andra åtgärder som ska minska underskottet.
­ Vi kommer också att tvinga personalen att ta ut sin semester i tid. Av 2 600 anställda har 104 personer 40 sparade semesterdagar. Vi är den förvaltning som har den största semesterskulden och som svarar för en tredjedel av den kommunala semesterskulden, noterar social- och omsorgsnämndens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!