450 asylsökande snart utan boende

Asylboende (GA) Över hälften av öns 800-900 asylsökande står utan planerat boende om två veckor och de resterande vet inte om de får bo kvar i sina tillfälliga hem i mer än en månad till.

Shirzadeh Enajatullah och Carina Hammander på asylboendet i Gustavsvik menar att de boende inte oroar sig över flytten, trots att det bara är två veckor kvar.

Shirzadeh Enajatullah och Carina Hammander på asylboendet i Gustavsvik menar att de boende inte oroar sig över flytten, trots att det bara är två veckor kvar.

Foto: Sanne Svensson

Gotland2016-04-15 08:32

Asylboendena i Kneippbyn och Gustavsvik stänger ner sina verksamheter den 30 april för att förbereda inför den stundande turistsäsongen. Samtidigt stänger asylboendet i Garda också ner sin verksamhet tre veckor senare – den 21 maj – vilket också är datumet då öns övriga asylboendens kontrakt med Migrationsverket löper ut. Detta innebär att över hälften av de asylsökande på Gotland står utan planerat boende om 14 dagar.

– Det finns en del planer men i nuläget vet vi inte alls hur det blir. Man kan ju föreställa sig att det känns stressigt med ovissheten för de personer vars barn har börjat gå i skola och så här. Men det ska försöka lösas så smidigt som möjligt. Vi väntar på besked från vår centrala boendeenhet, berättar Cecilia Viberg, chef för Migrationsverket på Gotland.

Kneippbyn har varit asylboende med 200 platser, Gustavsviks semesterby har haft 198 platser och på anläggningen i Garda har det erbjudits plats för 60 personer. Trots att det bara är 14 dagar kvar till att flytten ska genomföras och att det dessutom bara är en dryg månad kvar innan de övriga avtalen löper ut menar Cecilia Viberg att det inte finns anledning till oro.

– För personerna som ska flytta från turistanläggningarna krävs det en plan med ordnad flytt. Folk kommer ha tak över huvudet, men det är inte säkert att alla som lämnar turistanläggningarna kommer kunna erbjudas boende på Gotland. Vissa kommer kanske få erbjudande om en flytt till exempelvis Stockholm. Men för de övriga lär det inte bli särskilt stora förändringar, säger hon.

På asylboendet i Gustavsvik verkar läget lugnt enligt personalen och de boende upplevs inte speciellt oroade över situationen, även om varken lösning eller flyttplan har presenterats än.

– Jag är övertygad om att Migrationsverket har en plan för det här, jag är inte ett dugg orolig, säger Carina Hammander som driver asylboendet i Gustavsvik.

Shirzadeh Enajatullah som jobbar på asylboendet i Gustavsvik menar att de asylsökande här känner sig trygga med att få stanna i Sverige och att den än så länge oklara flytten inte ses som ett direkt problem.

– Jag tror att lugnet bland de boende här beror på att de har vetat att det här bara varit tillfälligt redan från början, så de asylsökande har hunnit förbereda sig ganska väl inför det här, säger han.

Asylboenden

När asylsökande har registrerat sin ansökan flyttar de vidare till ett asylboende i väntan på asylutredning och beslut om uppehållstillstånd.

Boendet kan vara en lägenhet som delas med andra asylsökande, men det kan också vara ett kollektivt boende med självhushåll, exempelvis före detta student- eller äldreboenden.

Migrationsverket hyr dessa lägenheter eller fastigheter från kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare eller andra myndigheter.

Källa: Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!