47-åring döms för misshandel och ofredande

Den 47-åriga mannen döms för att ha misshandlat och ofredat sin dotter och dåvarande sambo. Mannen får skyddstillsyn och ska göra samhällstjänst.

Gotlands tingsrätt tinget rättssal domstol

Gotlands tingsrätt tinget rättssal domstol

Foto: Joel Nilsson

Gotland2022-01-05 13:34

47-åringen åtalades tidigare i år för grov kvinnofridskränkning mot sin dåvarande sambo, samt för grov fridskränkning mot deras dotter. Tingsrätten dömer nu mannen för misshandel och ofredande. Åklagarens yrkande om grov kvinnofridskränkning avslås då domstolen anser att vissa av brotten inte går att styrka medan andra har preskriberats. Därför döms inte mannen för fridskränkning utan för flera enskilda brott som skett vid olika tillfällen.

Enligt domen har mannen vid olika tillfällen bland annat slagit kvinnan på armen så att det blivit blåmärke, ha knuffat henne och tagit strypgrepp om hennes hals. Han ska även ha tryckt upp henne mot en vägg och därefter slagit henne i bakhuvudet och sparkat henne. Brotten han döms för har skett under en treårsperiod.

Dottern har orsakats skada genom att mannen har slagit henne, och vid ett tillfälle vid matbordet har han tryckt ner hennes ansikte i maten. För den sistnämnda handlingen döms mannen till ofredande.

Som bevis finns flera utdrag ur sambons dagbok, foton, larmsamtal om bråk, samt vittnesuppgifter från flera personer som styrker båda åtalspunkterna.  

Mannen döms till skyddstillsyn med samhällstjänst om 140 timmar. Om fängelse hade valts som påföljd skulle det motsvarat sex månader. 47-åringen ska också gå ett riskreducerande program med inriktning mot våld i nära relation, samt betala skadestånd till dottern och före detta sambon.

Gotlands tingsrätt tinget
Gotlands tingsrätt tinget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!