470 vårdanställda kan vägra övertid på Gotland

Efter strandade förhandlingar varslar Vårdförbundet om stridsåtgärder i alla Sveriges regioner, på Gotland omfattas runt 470 vårdanställda. "Vi vill belysa hur bräcklig svensk sjukvård är."

Vårdförbundet varslar om stridsåtgärder efter strandade förhandlingar.

Vårdförbundet varslar om stridsåtgärder efter strandade förhandlingar.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Gotland2024-04-12 17:00

Nyheten i korthet

  • Vårdförbundet varslar om övertids- och nyanställningsblockad i alla Sveriges regioner, inklusive Gotland, där 470 vårdanställda påverkas.
  • Detta kommer som svar på de strandade förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona.
  • Vårdförbundets krav inkluderar sänkt veckoarbetstid och hållbara scheman. Stridsåtgärderna träder i kraft den 25 april om parterna inte kommer överens.

Under torsdagen varslade Vårdförbundet om en övertid-, mertid och nyanställningsblockad. Anledningen är att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan fackförbundet och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har strandat.

Om parterna inte kommer överens träder stridsåtgärderna i kraft den 25 april. I praktiken innebär det att barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inte kan arbeta övertid eller mertid och att arbetsgivaren inte kan nyanställa.

– Det här gör vi för att sätta press på motparten men också för att belysa hur bräcklig svensk sjukvård är. I dag bedrivs vården genom att våra yrkesgrupper jobbar mer än den tid de är anställda på. Det är enormt oroväckande för framtiden, säger Anna Olofsson, tillförordnad avdelningsordförande i Vårdförbundet på Gotland.

Varslet omfattar alla Sveriges regioner. På Gotland finns runt 470 medlemmar anställda av Region Gotland. Kraven som Vårdförbundet yrkar på är bland annat sänkt veckoarbetstid och hållbara scheman.

– Vi vill ha rimliga arbetstider och möjlighet att kombinera fritid- och yrkesliv. Men också löner det går att leva på och som följer utvecklingen i ekonomin.

undefined
På Gotland finns runt 470 medlemmar som omfattas av Vårdförbundets åtgärder.

Anna Olofsson menar att det är svårt att bemanna svensk sjukvård eftersom de anställda inte orkar jobba heltid.

– Ungefär 30 procent av våra medlemmar jobbar deltid på grund av arbetsbördan, med sänkt veckoarbetstid uppger många att de skulle kunna gå upp till en heltid.

Redan i december valde Vårdförbundet att säga upp kollektivavtalet med SKR. Sedan dess har förhandlingar pågått och i slutet av mars tog de in förhandlingsmedlare.

– Det behövs förändringar för att göra det hållbart och attraktivt att arbeta inom sjukvården. På Gotland arbetade vårdanställda 25 000 övertidstimmar bara förra året.

Nu måste arbetsgivaren förhålla sig till kraven. Om blockaden går igenom kan det bland annat innebära längre kötider för gotlänningar.

– Det är arbetsgivarens ansvar att bemanna och säkerställa god vård. För svensk sjukvårds framtid hoppas vi att SKR tar sitt ansvar och möter oss i våra yrkanden.                                                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!