5 minuter med...

Efter en vår med skivsläpp om sin skilsmässa och mer inåtriktade framträdanden är Mikael Wiehe åter på banan med sin raka samhällskritik. Jag ringer upp sångaren och kompositören på hans turnéstopp i Moss, Norge.

Tidlös. 1972 skrev Mikael Wiehe låten Keops Pyramid. En låt som är aktuell i dag med nyliberalismens fall, enligt artisten själv.

Tidlös. 1972 skrev Mikael Wiehe låten Keops Pyramid. En låt som är aktuell i dag med nyliberalismens fall, enligt artisten själv.

Foto:

Gotland2009-07-31 00:15
Vad skiljer att spela för norrmännen?
- Jag spelar ofta i Norge, Danmark och Finland och tycker att det är detsamma. Nej, förresten så fick vi lägga om programmet en del inför spelningen här i Noge. Folk vill höra annat här, som Mitt hjärtas sorg och Jakten på Dalai Lama.

Den 2 augusti är det Visby och spelning på Fornsalen som gäller. Vad vill gotlänningarna höra?

- Jag har spelat på Gotland säkert 25 gånger. Det blir alltid samma där som i resten av Sverige. Just den här sommaren blir temat tydligt politiskt.
På vilken fråga ligger fokus?
- Jag vill störta den borgerliga regeringen i tid till nästa val. Så där kommer väl mycket att ligga. Jag ser mig själv som en representant för de fattiga: majoriteten av världen och majoriteten av Sverige. Att säga elaka saker om de få rika som skor sig på resten.

Bör alla artister ha ett samhällskritiskt budskap på scen?
- Jag tror att det är viktigt för alla människor, artister eller inte, att engagera sig. Sen om det är på scen eller att bry sig om hur stora barngrupper det är på dagis, det spelar mindre roll.

2007 utsågs du till årets republikan av republikanska föreningen?
- Ja, haha. Det där är inget jag bryr mig särskilt om.

Så inga planer på att störta monarkin också?
- Nej. Jag håller mig ur den debatten.

Då byter vi ämne. Emil Jensen...
- Ja! Han är så bra! Och lite gammal gotlänning eller hur.

Ja, precis. Och även årets stipendiat till Priset för Björn Afzelius minne. Varför blev det han?
- Först och främst för att han kombinerar olika stilar. Musik, politik och komik. Björn Afzelius var bra på mellansnack och det är Emil Jensen. Björn Afzelius talade och sjöng med hjärtat och det gör Emil Jensen.

Vem skulle du vilja jämföra dig själv med, av dagens unga artister?
- Emil Jensen! Han har bland annat fungerat som förband åt mig och vi har samarbetat en hel del. Han har fått in den viktiga miljödebatten i sitt artisteri, något som jag inte har lika stor kunskap om.

Vilken av alla dina låtar genom tiderna tycker du är som mest aktuell i dag?
- Keops pyramid som jag skrev redan 1972.
Den handlar om ett fåtal uppe på toppen som bestämmer - något som alltid slutar illa. Det är vad som hänt med nyliberalismen nu.
Du har släppt över 30 album genom åren, med olika band och konstellationer. Hur lång tid tar det att göra en skiva?
- Det är svårt att svara på, det är så olika från gång till gång. Men jag har hållt på sen 1971 och har sagt en gång att jag ska släppa en skiva varje år minst. Så jag ligger lite efter (skratt). Men i år har det kommit en egen skiva och en cd-box med mig och Björn (Afzelius). I höst kommer mer Hoola Bandoola-material med en samlingsbox i november på sammanlagt 13 cd-skivor, samt två böcker om bandet. Jag kommer att skriva en av dem som blir en berättelse om de 150 låtarna i boxen, i LP-form.
Blir det någon ny skiva inför valet nästa år då?
- Jajamen! Jag har tänkt släppa nästa till våren 2010, den som jag arbetar med just nu vid sidan av allt annat.
Vad kommer texterna handla om där?
- Det blir en tydligt politisk skiva precis som turnén här i sommar. Den blir till för att kritisera den sittande regeringen och förhoppningsvis påverkar den folk inför nästa val.
Blir det någon semester på Gotland i samband med spelningen i Visby?
- Det blir svårt att hinna med. Speciellt om jag ska hinna med att släppa alla dessa skivor (skratt). Nej, semestern får vänta faktiskt.
Mikael Wiehe spelar på Fornsalens café i Visby den 2 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om