50 elever siktar mot reklambranschen

Reklamfilm ägnar sig 50-talet högstadieelever åt under höstterminen.
Det sker inom ramen för tillval och eleverna arbetar med sina filmprojekt under fem tvåtimmarspass. Då ska de sköta allt från idé till färdig film.
Som avslutning kommer filmerna att visas för en jury som utser en vinnare.

Gotland2004-11-05 06:00
? Jag drog i gång projektet eftersom jag vill att det man gör ska vara halvriktigt, eleverna ska känna att det blir konkret. Nu får de en inblick i hur reklambranschen fungerar samtidigt som de lär sig hantverket, säger projektledaren Kjell Malmros som är mediepedagog vid barn- och utbildningsförvaltningen.
? Jag tog kontakt med Svenska Spel och först var de lite fundersamma till projektet eftersom det finns en artonårsgräns för spel. Men de kände att de ville samarbeta med skolor och andra.
Reklamfilm stämde bra in med Kjell Malmros idéer om att ett projekt ska leda fram till en färdig produkt, en linje efter vilken man väljer nivån.
? Reklamfilm är då väldigt bra, den får inte bli mer än 45 sekunder, då känns det segt.
Eleverna på Solbergaskolan som håller på och filmar göra det således under rubriken ?Tillval?. Här kan eleverna välja inom diverse olika områden som exempelvis idrott.
Under höstterminen träffas filmeleverna i grupper vid fem tillfällen, sammanlagt tio välmatade timmar. Det börjar verkligen från scratch eftersom de flesta inte varit i närheten av filmande tidigare. Och det handlar om såväl teori som praktik.

Idé till inspelning
Vid första tillfället ägnar man sig åt digitalredigering med ljudpålägg och bildmontage med färdigt material i datorerna som eleverna jobbar två och två med.
Under steg två pratar man manus och bildmanus och om skillnaden mellan film och teater. Nästa gång sätter sig eleverna i grupper om fyra, sprutar idéer och försöker få ihop alla dessa till en produkt, en reklamfilm.
Sen följer inspelningen under medverkan av skådisar, statister och föräldrar.
Sista omgången sker intankning, redigering och ljudpålägg.
? Otroligt komprimerat, konstaterar Kjell Malmros.
Filmerna eleverna håller på med har teman som alla hjärtans-kort och väntan på EU-körkortet.
Som avslutning på projektet kommer således elevfilmerna att förevisas. Vid Svenska Spel var tanken, nu har projektet fått en sådan omfattning att man får hålla till i den egna skolaulan för att få plats med alla. Men en jury skall i varje fall bedöma filmerna. En filmjury med representanter för skolan, Svenska Spel och filmbranschen.
Kjell Malmros ser det hela också som en långsiktig del inom den pågående regionala filmsatsningen på Gotland.
? Jag tror att det är bra för Gotlands utveckling med denna typ av projekt där skolan är med och lägger en grund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om