50 personer måste sluta

Nära 50 personer kommer att sluta på Visby lasarett. Deras tjänster ska inte tillsättas.Men sjukhuschefen Jan Carlson förnekar att det handlar om uppsägningar.

Personal på Visby lasarett vittnar om att personalen mår dåligt och sjukskriver sig. Men det menar hälso- och sjukvårdsdirektören inte stämmer.

Personal på Visby lasarett vittnar om att personalen mår dåligt och sjukskriver sig. Men det menar hälso- och sjukvårdsdirektören inte stämmer.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-11-03 04:00
- Vi har ett sparbeting vi måste hålla. Genom naturliga avgångar och särskild avtalspension ska vi inte behöva säga upp någon.
Just nu kokar det av missnöje bland personalen på Visby lasarett. Den främsta orsaken är det så kallade omställningsarbetet med tjänstekatalogen som följd. Vårdplatserna ska minskas, avdelningar och kliniker slås ihop. Dessutom måste personalstyrkan minska med mellan 40 och 50 personer. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har fått 20 miljoner av Gotlands kommun, som kallas "omställningsmedel". Förvaltningen har ett sparbeting på 40 miljoner i år. De 20 tillskjutna miljonerna ska användas för att ge personal avgångsvederlag och särskild avtalspension.
Dessutom kan flera tjänster på lasarettet istället hamna hos socialförvaltningen.
Personalen har uttryckt stor oro för att bli av med sina jobb. Men det anser Jan Carlson att de inte behöver.
- Vi ska inte säga upp någon. I alla fall inte bland de fast anställda. Bland vikarierna kan jag inte garantera något.
Han tycker att hälso- och sjukvårdsförvaltningen informerat sin personal på ett bra sätt. Han berättar att man bland annat haft fem möten.
- Vi vill att alla ska vara delaktiga.
I den så kallade tjänstekatalogen får alla fast anställda lämna in intresseanmälan till tre tjänster. Men här kan man se att flera heltidstjänster minskats ner till deltidstjänster.
Är inte det att säga upp personal, om man tvingas gå ner från heltid till exempelvis 80 procent?
- Jag tycker inte att man ska se det så. Vi har också ökat upp en större antal mindre deltidstjänster till 80 procent. Dessutom är de flesta 80-procentiga deltidstjänsterna nattjänster.
Många sjuksköterskor menar att det ställs skyhöga kompetenskrav till de "nya jobben". Har ni höjt kraven?
- Nej, så vill jag inte se det.
- Kompetenskraven har vi arbetat fram tillsammans med respektive verksamhet och dess chefer.
Kan du förstå att personalen känner sig orolig?
- Ja, det har jag full förståelse för. Men vi har ändå haft fem informationsmöten som jag varit med på. Dessutom har klinikledningarna informerat och det finns information via vårt intranät.
Vårdförbundet är också starkt kritiska. Sänks tjänstgöringsgraden för deras medlemmar, tänker de ta en konflikt. Hur ser ni på det?
- När den tiden är kommen får vi förhandla om det.
Stämmer det att många ur personalen mår så dåligt så de sjukskrivit sig?
- Nej. Det har jag inte hört något om.

26 februari. "Omställningsarbetet" presenterades för att klara sparbetinget på 40 miljoner kronor.
24 juni. Efter ett extrasammanträde beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden att 180 vårdplatser ska minskas till 158. Det innebär att flera avdelningar slås ihop och blir större.
23 oktober. Tjänstekatalogen har gått ut till fast anställda sjuksköterskor och undersköterskor. De ska lämna in tre alternativ till tjänster de vill ha.
5 november. All berörd personal ska ha lämnat in sina intresseanmälningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!