50 ton avlivade värphöns ska brännas i värmeverket
Nu ska man bränna avlivade värphöns på försök vid värmeverket i Visby.
Beslutet är taget med förbehåll att om olägenhet uppkommer till följd av proveldningen ska försöket omedelbart avbrytas.
Jan Grimlund berättar att bakgrunden till att man ska provelda med avlivade värphöns vid Visby Energi AB är att det hela tiden har funnits ett krav från länsveterinären om en beredskap på Gotland när det gäller att kunna ta hand om en smittad hönsbesättning. Det är kommunens ansvar att kunna ta hand om det här. På Gotland finns en omfattande fjäderfäproduktion och man har hittills saknat möjligheter att kunna ta hand om en avlivad smittad besättning om detta skulle bli aktuellt. Hittills har man varit förskonad från smitta men om det skulle inträffa så har enda alternativet varit att man måste gräva ner fågelkropparna vilket är en mycket dålig lösning, enligt Jan Grimlund. Man får inte heller frakta dem med färja över till fastlandet för destruktion om det förekommer smitta.
Enligt Grimlund ska det inte förekomma någon lagring av döda höns vid värmeverket. De ska fraktas dit i tillslutna behållare direkt från gården och matas in i värmeanläggningen med hjälp av en skruv. Det handlar om en sluten process.
Jan Grimlund påpekar att det finns ett intresse i branschen när det gäller att även kunna destruera osmittade avlivade värphöns här på Gotland. I nuläget fraktas de till fastlandet för destruktion men om de skulle brännas här på ön krävs det en miljöprövning och ett godkännande först.
? Jag vill betona att det inte finns någon koppling mellan platsen för försökseldningen och en kontinuerlig lösning av problemet. Det blir i så fall nästa steg. Då är det upp till sökande att gå in med en ansökan om att utveckla det till att bli mer stationärt, säger Jan Grimlund.
Provbränningen vid värmeverket ska göras i tre etapper och sedan ska en utvärdering göras. Sammanlagt 50 ton avlivade hönor ska brännas och i beslutet finns ett förbehåll om att avbryta försöket om olägenhet skulle uppkomma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!