521 namn på protest- lista mot brotten i Bunge
- Det går inte att återskapa naturen, säger Tove Holm. - Där är orörd miljö som måste få bevaras, säger Nicola Godman. - Området är viktigt både nationellt och internationellt, säger Ditte Green Pedersen. De tre tjejerna är Fältbiologer och tillsammans med Ronja Malachowska, Tindra Englund och Annika Aronsson protesterar de och ytterligare 520 mot att Nordkalk får provbryta kalksten i Bunge.
- Listorna har vi skickat till länsstyrelsen och nu har vi blivit inbjudna att komma själva, berättar tjejerna som fick sitta ner en god stund och prata i lugn och ro med landshövdingen. Klart är att Nordkalk får provbryta kalksten vid två platser i Bunge. Miljödomstolen anser inte att detta har så stor inverkan på miljön och ger Nordkalk två år att ta upp totalt 50 000 ton kalksten. I samband med provbrytningen tillåts också att grundvattnet leds bort i området.
Natur och jobb
Oron över provbrytningarna i Bunge gäller å ena sidan naturen och å den andra jobben. Unika naturvärden att rädda står mot hotet att 500 jobb försvinner på norra Gotland om Nordkalk lägger ner. Mot en ekonomisk säkerhet till länsstyrelsen ska Nordkalk garantera återställandet av natur och miljö efter provbrytningen.
- Jobb, ja, men till vilket pris? Det är viktigt att uppmärksamma folk på nackdelarna med brotten i Bunge, säger Fältbiologerna. Landshövdingen nickar instämmande och svarar att visst, all industri påverkar miljön och naturen.
Utan att avge några löften, men med ett visat vänligt intresse, lyssnade Marianne Samuelsson till Fältbiologernas synpunkter. Frågvis och med respekt för ungdomarnas tankar, delade hon också med sig av egna erfarenheter av miljö och natur i förändring. Med en bakgrund som scout och med engagemang för miljö och natur i politiken, kan hon förstå deras aktion.
- Det är lätt att vara efterklok, när man har sett hur snabbt en naturmiljö förändras på grund av mänsklig påverkan. Därför är det viktigt att visa engagemang och sätta sig in i olika frågor. Det är en del i demokratin och finns det ingen som engagerar och bryr sig, då blir det heller ingen diskussion. Sedan är det inte säkert att man får som man vill, men man har i alla fall försökt.
Ute i naturen och inne i miljödebatten är Fältbiologernas motto och något som de gotländska representanterna på landshövdingeuppvaktning levandegjorde. 520 namnunderskrifter på Fältbiologernas protestlistor mot Bungebrotten visar på en opinion.
- Det är ni som har gjort jobbet, sade landshövdingen som uttryckte sin uppskattning över Fältbiologernas engagemang i samhällsfrågorna på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!