54 meter hög mast för mobilnät vållar oro hos boende i Etelhem

Över hela Gotland planeras nu byggandet av ett 90-tal master för mobilnätet, det s k 3G-nätet.
En av de platser där en hög mast ska byggas är Etelhem. Det finns en oro bland de som bor i närheten över att masten ska avge strålning. Man är även orolig över att fastigheterna ska förlora sitt värde.
GA träffade oroliga fastighetsägare och även den markägare som ska hyra ut marken.

Gotland2002-05-29 04:00
Det finns en stark oro bland fastighetsägare i Etelhem inför att en 54 meter hög mobilmast ska byggas i socknen. Den aktuella platsen ligger på höger sida av vägen några hundra meter in på vägen mellan Etelhem och Garda, Bjärby 1:11.
Ägare till Bjärby 1:11, Nils Bodin, berättar att det var ett halvår sedan han fick en förfrågan om placeringen av en s k 3G-mast på hans mark och Bodin hade ingenting emot detta. Själv bor han cirka 250 meter från masten och är inte alls orolig för strålning.
­ Jag tror inte att strålningen är mer än en från en vanlig mikrovågsugn, en sån som de flesta har hemma hos sig, säger Bodin.
<span class=MR>Forskare oense</span>
När det gäller strålningen är forskare oense­vissa hävdar att strålningen kan utgöra en klar risk medan andra hävdar att den är ofarlig.
GA träffade Nils Bodin tillsammans med fyra av de oroliga fastighetsägarna. En av dessa fastighetsägare är Torleif Solberg, Etelhems Krukmakeri.
­ Om det är hyran för marken du vill ha Nisse så kan kanske vi fastighetsägare kan gå samman och betala motsvarande summa?
Nils Bodin menar att det inte är hyran han är intresserad av och att alla berörda fastighetsägare har rätt att överklaga mastbygget och ska utnyttja den rätten.
De som samlats tittar på kartan från stadsarkitektkontoret och flertalet undrar varför inte masten placeras längre söderut från bebyggelsen?
Höjden verkar vara densamma och det är samma hedmark som på den plats masten nu har ritats in. Bodin tillfrågas om inte masten kunde placeras i närheten av den befintliga skjutbanan som ligger söderut cirka 250 meter. Bodin verkar inte omöjlig när det gäller den idén.
<span class=MR>Värdeminskning</span>
Till skjutbanan finns dessutom redan en väg och banan ligger långt från bebyggelsen.
I det nuvarande läget tligger den närmaste fastigheten cirka 50 meter från den planerade masten.
Keramikern Solberg berättar att krukmakeriet, som ligger cirka 300 meter från den planerade masten, blev k-märkt i fjol och att det är märkligt att masten planeras inom så nära synhåll från det k-märkta huset.
Bland fastighetsägarna hade man väntat sig ett informationsmöte om masten arrangerat av kommunen men inget sådant möte har hållits.
Några av fastighetsägarna hävdar att deras fastigheter kommer att förlora sitt värde och vissa menar att kommunen kanske borde ordna med inlösen av de närliggande fastigheterna eller kanske kompensera värdeminskningen på något sätt.
Ingen av de fastighetsägare GA har talat med är emot masten som sådan utan oroar sig för att den byggs så nära fastigheterna.
Vid den här träffen på tisdagen enas till slut fastighetsägarna om att göra ett gemensamt yttrande till stadsarkitektkontoret där man föreslår en annan placering.
<span class=MR>"Ingen strålningsfara"</span>
Stadsarkitekten, Christine Edström, påpekar till GA att man nu utarbetar riktlinjer när det gäller de här masterna och att dessa riktlinjer nu är ute på samråd så att samtliga berörda får möjlighet att yttra sig.
­ Vi kommer att ta hänsyn till de synpunkter som kommer in, säger Christine Edström.
När det gäller placeringen av masten påpekar Edström att stadsarkitektkontoret har varit mer försiktiga än vad man tycker är lämpligt nu. Runt masten har man på kartan dragit en cirkel med en radie på fem gånger mastlängden, 250 meter.
Alla innanför cirkeln har fått ett utskick och har ombetts att yttra sig men även de utanför cirkeln kan yttra sig till stadsarkitektkontoret.
Vissa av dessa har begärt att få handlingarna hemskickade. När det gäller strålningen från masten påpekar Christine Edström att stadsarkitektkontoret följer den bedömning som SSI har gjort:
­ Statens strålskyddsinstitut säger i sin senaste rapport, november 2001, att sammanfattningsvis gäller att basstationer för mobiltelefoni inte innebär någon risk ur strålskyddssynpunkt, konstaterar Christine Edström.
Fastighetsägare runt masten påpekar dock att den oro som folk i allmänhet känner inför en sådan här mast innebär en klar risk för värdeminskning av fastigheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om