540 miste jobbet då försvaret lades ner
540 personer miste jobbet då försvaret på Gotland lades ner. 380 av dem har "hittat lösningar" skriver landshövding Marianne Samuelsson i en rapport till regeringen.
Jobbfinnarprojektet Gutekraft har, enligt rapporten, varit framgångsrikt och bidragit till att flera av dem som blev arbetslös fått jobb.
Tappat fart
Tyvärr har en del projektförslag, som arbetades fram under våren och sommaren i fjol, tappat fart och det beror, enligt Marianne Samuelsson, på att det blev sen fördelning av de kommunalekonomiska medlen.
Hon framhåller att kontakterna med regeringen har fungerat bra och att dess förhandlingsman Thage G. Peterson varit till stor hjälp.
I rapporten berättas också om de starka opinionsyttringarna som föregick försvarsbeslutet. Men så snart det var taget så började det intensiva arbetet för att mildra konsekvenserna för gotländsk arbetsmarknad och näringsliv.
Ett viktigt inslag blev de statliga omlokaliseringarna , men där ärdet ännu för tidigt att kunna se effekterna av försvarsbeslutet.
Försvarsmaktens resor
Det som står klart är att enskilda entreprenörer drabbats och det har också blivit nedgång i försvarsmaktens resor.
Stor välvilja
Landshövdingen tycker att det gotländska samhället visat stor välvilja mot de nya statliga myndigheterna som lokaliserats hit, bland annat Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar. Hon nämner att dessa omlokaliseringar förväntas ge ökad rörlighet på den gotländska arbetsmarknaden.
Det fanns farhågor att det skulle bli svårt att kunna rekrytera kompetent personal till de nya verksamheterna här.
Men tvärtom har de tjänster som hittills utlysts fått många kvalificerade sökande.
Marianne Samuelsson avslutar rapporten med att förväntningarna här är stora på det beslut som väntas nu i början av året kring nya arbetstillfällen och att beslutet förhoppningsvis blir ett ytterligare bidrag till utveckling av arbetsmarknad och näringsliv
.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!