59 butiker på Gotland inför ålderskontroll

Varannan elev i nian uppger att man har druckit folköl. Men nu ska det bli svårare för ungdomar att köpa öl i butik.
59 gotländska butiker har gått samman och undertecknat ett avtal om att de låter ungdomar kontrollera åldern på dem som är under 25 år.

Gotland2002-12-06 04:00
Folköl kan verka harmlöst där det saluförs vid sidan om chips och läsk i butikerna, men folköl är ett vanligt sätt för tonåringar att berusa sig.
Håkan Jonsson, som är folkhälsostrateg i Gotlands kommun, ställer fram en 6-pack 3,5-procentigt öl på bordet och berättar:
­ Sex öl motsvarar 2,5 deciliter 40-procentig sprit. Det är alltså fullt möjligt att berusa sig på folköl. Alkoholen blir inte ofarlig bara för att den säljs i butik.
I undersökningar om ungdomars drogvanor har Håkan Jonsson sett hur vanligt det är att ungdomar dricker sig berusade på folköl. I den senaste undersökningen uppgav hälften av niorna att de hade druckit folköl under det senaste året och när de dricker så dricker de ofta tre eller fyra burkar på en kväll. Ungdomarna berättar i undersökningen att de oftast får tag i folkölet genom att någon äldre kamrat eller föräldrarna köper ut. Men några lyckas också hitta ställen som låter dem köpa folköl utan att de måste visa legitimation. I kommunens kampanj som ska minska folkölskonsumtionen bland ungdomar tar man nu ett nytt grepp för att stoppa denna "läcka". Kommunen har gått ut med en förfrågan till alla de butiker som har anmält att de säljer folköl och föreslagit att de ska skriva på ett avtal om självkontroll. De allra flesta försäljningsställen har nappat på förslaget och ställer upp.
Avtalet går ut på att butikerna så långt som möjligt undviker att ha personal under 18 år i kassan och att de ska begära legitimation av alla som är under 25 år och som köper folköl och tobak.
Från årsskiftet kommer därför ungdomar från olika idrottsklubbar att gå ut i butikerna och kontrollera hur butikerna efterlever detta avtal.
Hangvar SK sköter kontrollen på norr, Visby AIK Basket gör jobbet i Visby och Hansa Hoburg IF kontrollerar handlarna på södra Gotland mot en ersättning av 300 kronor per kontroll.
Eftersom ungdomarna som genomför kontrollerna ska ha fyllt 18 år innebär denna kontroll ingen provokation till brott, men den kommer tydligt att visa om butikerna tar legitimationskontrollen på allvar.
­ Frågar man ungdomar mellan 18 och 25 om leg så innebär det också att man inte heller säljer folköl till dem som inte har fyllt 18.
Handlarna välkomnar den här egenkontrollen. De har i flera år utsatts för kontroller där IOGT-NTO låtit omyndiga personer försöka köpa folköl, men den här modellen är bättre, menar de.
­ Det har tagit tid innan vi har fått någon återrapportering från IOGT-NTO. Det har gått månader ibland och då har man inte kunnat spåra vem det var som sålde ölet, säger Ove Kolmodin som är handlare på Ica Atterdags.
Ove Kolmodin och hans kolleger Roland di Corsi från Signalen och Ola Mattsson från Obs menar att de tar mycket seriöst på frågan om att hindra ungdomar från att köpa folköl.
­ Med EU-anpassningen kan det bli aktuellt för butikerna att sälja starkare drycker än folköl och därför är det viktigt att vi visar att vi klarar av detta, säger Ove Kolmodin.
De butiker som inte sköter sig riskerar också att förlora sitt försäljningstillstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om