60 000 namn bärs fram till Messing
Fyra namninsamlingar pågår för att ha som stöd i argumentationen när infrastrukturminister Ulrica Messing ska uppvaktas på torsdag.Sex representanter och tre chefredaktörer från Gotland bär fram namnen.Alla tror på resultat av den enade protestaktionen.
Wisbyströvet noterade 22 000 namn, Ica-handlarna 15 000, gotlandska.se 20 000 och GT/GA nära 17 000 namn.
Träffade Nuder
- Jag är mycket nöjd, konstaterar Håkan Ericsson, chefredaktör, Gotlands Folkblad.
- Det visar vilken enighet som finns på Gotland och att det här är vår viktigaste fråga.
Själv fick Håkan Ericsson tre minuter med finansminister Per Nuder samma vecka som det dramatiska förslaget presenterades.
- Det var på s-redaktörernas konferens som jag passade på att förklara vilken skjuts vi har på Gotland och att en försämrad trafik skulle innebära ett dråpslag för denna utveckling och att han fick plocka fram de pengar som behövs.
Inte bara gotlänningar
Även Gotlänningens chefredaktör Hans E. Andersson är nöjd med insamlingen.
- Det pekar mot 20 000 namn och det måste man vara nöjd med, särskilt med tanke på att vi var nummer två, säger han och menar att det redan fanns insamlingar innan chefredaktörerna gick samman i en gemensam insamling.
Risken att samma person skriver på flera gånger finns naturligtvis med i beräkningarna, men även om man räknar bort 10 000 namn som presumtiva dubbleringar, kan man presentera cirka 60 000 namn. Något som visar att det här inte bara är en fråga för boende på Gotland.
- Jag har i helgen pratat med vänner och bekanta på fastlandet som bett mig skriva deras namn och dessa fyllde två listor, berättar Hans E. Andersson.
Rättslig prövning
Finns det någon problematik i kravet på mer pengar till Gotlandstrafiken, i och med misstanken att rederiet har fifflat med det befintliga bidraget?
- Det där är ju föremål för rättslig prövning men hade jag varit i rederiledningen hade jag nog försökt vara mindre kantig och bjudit till lite mer. Girighet får inte gå före allt annat, säger Håkan Ericsson.
Hans E. Andersson anser att hotet om åtal gjort att positionerna till viss del är låsta:
- Men gotlänningarna ska inte drabbas av att rederiet har bra förhandlare och staten dåliga.
Hemligt eller inte?
Ska statens avtal med rederiet vara offentligt?
- Det spelar ingen roll för mig, alla avtal är ju inte offentliga, svarar Håkan Ericsson.
- Jo, det tycker jag nog, säger Hans E. Andersson.
- Jag kan inte se att någon part skulle förlora på det när avtalet väl är undertecknat. Att det är hemligt under själva upphandlingen är självklart. Sedan tycker jag att EU-reglerna gör att det blir för korta perioder, fem år är för lite.
Missnöje i Stockholm
Alla inblandande verkar övertygade om att de massiva protesterna från Gotland kommer att ge resultat. OM inte torsdagens uppvaktning ger de rätta signalerna, talas det om en demonstration på plats i Stockholm.
På torsdagens officiella uppvaktning deltar kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s), landshövding Marianne Samuelsson, regiondirektör Bo Dahllöf, Göran Nygren, Svenskt Näringsliv, Nils Nordenbrink, Företagarna, samt Anders Murat, chef för Gotlands Turistförening. Denna delegation tar flyget till Stockholm.
Chefredaktörerna tar färjan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!