60-årsminnet högtidlighålls till havs och i domkyrkan
24 november är det 60 år sedan Gotlandsbolagets passagerarfartyg å/f "Hansa" torpederades under gång från Nynäshamn mot Visby. 84 människor omkom, två överlevde (ingen av dessa finns i dag i livet). Vraket lokaliserades först 1988.I år kommer en minneshögtid fördelad på två ceremonier att hållas detta datum.En minnesstund sker till havs där Gotlandsfärjan under ordinarie överfart Nynäshamn-Visby stannar upp vid haveriplatsen för kransnedläggning.På kvällen äger så en minneshögtid rum i domkyrkan. Vid denna framförs bland annat originalkomponerad musik i form av ett rekviem.
Det blir en ceremoni under ordinarie tur med avgång kl. 11.00, berättar Destination Gotlands marknadschef Per Erling Evensen. Vi stannar upp en kort stund och det hålls en ceremoni med kransnedläggning. Sen fortsätter vi resan mot Visby.
Det går att stanna upp väldigt exakt invid den aktuella platsen med hjälp av nutida teknisk utrustning. "Hansa" ligger närmare Visby-sidan så det blir mot slutet av överfarten som havsceremonin sker.
Ännu håller vi på och filar på detaljerna. Eftersom det inte är helt i färdvägen så innebär det en liten omväg. Vi hoppas på övriga resenärers förståelse för denna ceremoni.
<span class=MR>Uruppförande </span>
Visby domkyrka blir basen för ceremonierna i land.
Under dagen kommer länsstyrelsen att anordna seminarier.
Där arrangeras sedan en minneshögtid på kvällen. Under denna sker ett musikaliskt uruppförande.
Det är den finska poeten Tua Forsströms "Rekviem" som tonsatts av domkyrkoorganisten Claes Holmgren. Duon medverkade även under den nyligen avhållna Poesifestivalen.
Ett skeppsur från "Hansa" kommer också att ställas ut, det lånas in från Sjöhistoriska museet.
I domkyrkan återfinns ju också en permanent minnesdel till åminnelse av Hansa-katastrofen. Minnestavlan över de omkomna med inledningen "Vid "Hansas" undergång den 24 nov. 1944 i andra världskrigets sjätte år fann 84 människor sin grav i djupet".
I en särskild monter finns en livboj, en fartygsmodell samt en bit som lossnade ur relingen från styrbords livbåt.
Livbåten finns ännu relativt välbevarad på "Hansa" visade undersökningar vid tiden för lokaliseringen av vraket. Det blir i och med dessa arrangemang fler delar än vid 50-årsminnet. Då hölls en ceremoni med kransnedläggning i domkyrkan men ingenting till havs.
Att det blir så förklaras från flera håll med att då, 1994, kändes ännu verkningarna av Estonia-katastrofen för aktuella.
Å/f Hansa. Här lämnar fartyget Visby hamn i slutet av 1930-talet.Foto: Waldemar Falcks bildarkiv
Hansaminnen. Det speciella Hansa-skåpet i Visby domkyrka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!