690 jobb till Gotland ? och det kan bli ännu fler...
690 nya jobb i Visby. Det föreslår lokaliseringsutredningen som i går presenterade sitt förslag.
690 av de totalt 2.687 tjänster som lokaliseringsutredningen vill flytta hamnar på Gotland. Enligt förslaget får Östersund flest jobb, 1.166 tjänster.
Arvidsjaur får 190 jobb och Karlstad/Kristinehamn 641.
För Gotlands del ger lokaliseringen av Riksantikvarieämbetet flest jobb. Utredaren Jan Bergqvist föreslår att hela myndigheten utom uppdragsverksamheten och fastighetsförvaltning flyttas, vilket innebär 260 arbetstillfällen till Gotland.
Att Riksantikvarieämbetet flyttar till Gotland passar med den inriktning Högskolan på Gotland har, samt öns satsning på kulturarvsfrågar i vid mening, anser Jan Bergqvist.
Jan Bergqivst är medveten om att omlokaliseringen innebär att Riksantikvarieämbetet måste hitta nya samverkansformer, men tror att ämbetet kan lära av andra myndigheter som utlokaliserats.
Stora samlingar att flytta
Utredningen anser att Riksantikvarieämbetet kan etableras på Gotland med start den 1 januari 2006. Ett problem är dock ämbetets samlingar med forskningsbibliotek och antikvariskt topografiskt arkiv. Samlingarna omfattar 13 hyllkilometer, och det krävs en särskild utredning hur samlingarna ska kunna flyttas till Gotland. Lokaliseringsutredningen utesluter inte, att samlingarna överförs till Gotland vid ett senare tillfälle.
I sin utredning konstaterar Jan Bergqvist, att etableringen av Försäkringskassans utlandskontor till Visby genomfördes utan svårigheter. Över hundra personer nyanställes och nya lokaler togs i bruk på kort tid.
Lokaliseringsutredningen föreslår nu att ön får ytterligare minst 100 tjänster av de totalt 500 som Försäkringskassan ska utlokaliseras till de drabbade förbandsorterna.
Försäkringskassan flyttar ytterligare handläggning av ärenden som rör svenskar i utlandet till Visbykontoret. Genom det sköter handläggarna i Visby i stort sätt alla Försäkringskassans utlandsärenden. Lokaliseringsutredningen tror att den kompetensen som byggs upp här kan användas till andra typer av ärenden, och utesluter inte att Visby kan komma att få fler än 100 tjänster.
Internationella kontor
Två av gårdagens förslag har varit kända sedan tidigare. Dessa två förslag finns nu med i lokaliseringsutredningen.
Redan i september föreslog regeringen, att en del av Arbetslivsinstitutets verksamhet skulle knytas till Sidas Östersjökontor. Arbetslivsinstitutet, som bedriver forskning, utveckling och kunskapsförmedling inom arbetslivsfrågor, föreslås bygga upp en helt ny basenhet i Visby. Den får inriktning mot design och Östersjöfrågor och ska sysselsätta 15 personer. Arbetslivsinstitutet har redan inlett överläggningar med Högskolan på Gotland om hur arbetet ska läggas upp. Ett idéseminarium hålls i april.
När utredningen om Östersjöcentrum presenterades i december föreslog utredaren Ulf Dinkenspiel att Internationella programkontoret skulle samlokaliseras med Östersjöcentrum. Internationella programkontoret för utbildningsområdet är ett kontor som handlägger EU-program och andra internationella program inom utbildningsområdet. Arbetet består i att stödja skolor, universitet, företag och organisationer vid internationellt samarbete. Kontoret har 60 anställda och finns på Kungsbroplan i Stockholm. Lokaliseringsutredningen föreslår nu, att hela kontoret flyttas till Visby.
Jan Bergqvist ville igår inte göra en prognos över hur många anställda som är beredda att flytta, men ansåg att det behövs en balans mellan nyanställda och personal som flyttar med.
Initialt kommer omlokaliseringarna att ge merkostnader, men på sikt tror utredaren att utlokaliserad verksamhet kan bli billigare. Kostnader för både löner och lokaler minskar om man inte är i Stockholm.
En vecka att yttra sig
Jan Bergqvist överlämnade i går lokaliseringsutredningens första del till näringsminister Ulrika Messing. De myndigheter som omfattas av förslagen har nu en vecka på sig att yttra sig till Näringsdepartementet. Därefter kommer ett förslag att lämnas till riksdagen, antingen i vårpropositionen eller som ett särskilt förslag.
Den 1 mars överlämnar Jan Bergqvist utredningens andra del, förslagen om utlokalisering av statliga företag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!