Dement kvinna fick skyddstillsyn för grovt rattfylleri

För några år sedan dömdes den nu snart 70-åriga kvinnan för grovt rattfylleri till skyddstillsyn. Tillsynens prövotid upphör nästa år, men kvinnan kan inte verkställa den eftersom hon är dement och bor på demensboende.

En snart 70-årig kvinna dömdes för några år sedan för grovt rattfylleri och dömdes först till fängelse, men det överklagades och påföljden blev skyddstillsyn. Kruxet är att hon är dement och inte vet vad hon gör vid frivården.

En snart 70-årig kvinna dömdes för några år sedan för grovt rattfylleri och dömdes först till fängelse, men det överklagades och påföljden blev skyddstillsyn. Kruxet är att hon är dement och inte vet vad hon gör vid frivården.

Foto: Jessica Gow/TT, Vecteezy

Gotland2023-06-16 18:10

Kvinnan dömdes sommaren 2020 till fängelse i två månader för grovt rattfylleri, men domen överklagades och Svea hovrätt ändrade påföljden till skyddstillsyn.

Sedan dess har Kriminalvården försökt börja verkställa skyddstillsynen, men då kvinnan är dement och bor på en demensavdelning på ett äldreboende har det varit i princip omöjligt. Kriminalvården har därför begärt att påföljden ska undanröjas. Åklagaren hänvisar till ett beslut från Kriminalvården från 2021:

"XX har kallats till frivården för verkställande av påföljd. Vid de tillfällen som hon varit vid frivården har hon behövt ledsagning av anhöriga, eftersom hon lider av en diagnostiserad demenssjukdom och bor på en demensavdelning på ett äldreboende. Det har stått klart att XX vid dessa möten stundtals inte vet var hon befunnit sig och varför, vilket också har bekräftats i samtal med hennes anhöriga."

Eftersom det är uppenbart att skyddstillsynen inte går att verkställa anser åklagaren att tingsrätten i första hand bör meddela påföljdseftergift på grund av billighetsskäl, och eftersom det redan förflutit en del tid sedan brottet begicks. En villkorlig dom skulle inte fylla något syfte, menar åklagaren. 

"Om den som har dömts till skyddstillsyn på ett allvarligt sätt har brutit mot vad som gäller för honom eller henne och det kan antas att han eller hon inte kommer att rätta sig genom någon sådan åtgärd som Kriminalvården kan vidta, ska myndigheten begära att åklagare ska föra talan om att undanröja skyddstillsynen. Om domstolen undanröjer skyddstillsynen ska domstolen bestämma en annan påföljd för brottet."

Men tingsrätten säger nej. Anledningen är att man inte hittar stöd i lagen att mildra straffet bara för att påföljden "i ljuset av senare inträffade förhållanden framstår som oskälig."

Man resonerar som så att det inte finns stöd i lagen att ersätta skyddstillsynen med en villkorlig dom med prövotid på två år, eftersom det skulle innebära att den 70-åriga kvinnan skulle underkastas en längre prövotid än den som återstår av skyddstillsynen. Även om man också inser att det saknas förutsättningar för att göra skyddstillsynen meningsfull. Men likväl blir det nej, och åklagarens begäran avslås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!