700-årsjubileum i Hörsne kyrka

Hur gammal är egentligen Hörsne kyrka?
Frågan ställd av prosten David Börstad besvarades av docenten Sven-Erik Pernler i samband med jubileumsmässan i Hörsne kyrka på söndagen.
När 700 år firas sluter många församlings- och pastoratsbor liksom andra intresserade upp kring kyrkan i Hörsne.
På plats i kyrkan var också biskop Lennart Koskinen, prosten David Börstad och Eber Thomasson.

Gotland2003-09-08 04:00
Till samlingen i Bara bygdegård kom också Sven-Erik Pernler för att hålla föredrag, och Birgitta Zerpe från Fornsalen som berättade om kyrkans föremål.
Som ett litet medeltida smycke infattat i pastoral sensommargrönskan glimmar kyrkan Hörsne.
Levande ljus i takkronorna och solglitter i kyrkfönstren välkomnade biskop Lennart till söndagens mässa. Välkomnade gjorde också kyrkobesökarna som fyllde upp bänkar och stolar till sista plats.
­ Kom och se vad Gud har gjort sjöng kören i den väl sammansatta repertoaren för dagen. Genomtänkt var också psalmvalet där också en psalm på både finska och svenska, psalm 646 i psalmboken, rymdes.
<span class=MR>Kulturhistoriska aspekter</span>
Med en lektion i andlighet och ideologi i allmänhet, samtidigt som han lyfte fram kulturhistoriska aspekter på Hörsne kyrka, tog biskop Lennart ett snabbt grepp om åhörarna.
­ Hörsne kyrka är en påminnelse sedan 700 år om Budskapet med valv under vilka människor genom århundraden sett och hört Guds ord. Låt oss använda vår inre syn och se, sade Biskopen och pekade på dopfunten, må vara en ungdomlig pjäs i sammanhanget, blott från 1700-talet, och bjälken under valven påminnande om hissanordningen för en äldre funt.
Snabbt lyftes allas blickar uppåt medan biskop Lennart fortsatte att tala om århundraden av dop, konfirmation och begravningar. Med minnet av det som varit och hopp om det som ska komma knöt Biskopen an till dagens Evangelium med efeta, grekiska för öppna dig, som centralt ord.
­ Stängda kyrkor är en styggelse. Kyrkor ska vara öppna, för alla och alltid, sammanfattade stiftets nye biskop som samtidigt erkände att han ibland kan känna större samhörighet med exempelvis anglikaner, metodister och katoliker än med sina egna, må vara lära, ledare i svenska kyrkan.
<span class=MR>Öppenhet</span>
Vad skiljer och vad förenar?
Det handlar om öppenhet kontra slutenhet, menade Biskopen urskiljande två typer av trostolkning med å den ena sidan öppen och å den andra sidan sluten tro.
­ Kyrkan måste stå för balans. Evangelium befriar. Himmelriket finns inom oss själva. Gud är os nära, i våra hjärtan. Vi måste öppna våra ögon och öron för att förstå vad Gud säger till oss. Vi ska tjäna Gud i vardagen, i kyrkan, vid altaret, tjänar gud oss och låter oss ta emot andlig kraft.
Liksom vid mottagningsmässan i domkyrkan på lördagen fokuserade Lennart Koskinen också i Hörsne sin predikan i tre delar, en med textanknytning, en med existentiell anknytning och en med aktuell anknytning.
Och liksom i Sancta Maria avslutade han med en diktares ord. I Hörsne valde han Anders Frostenson som bland annat förnyat svensk psalm till såväl innehåll som form.
Uppdrag. Söndagens jubileumsmässa i Hörsne kyrka blev Lennart Koskinens första uppdrag på Gotland som stiftets nye biskop. Vid högaltaret prosten David Börstad.
Sång. Kören under ledning av Maria Wessman-Klintberg sjöng vackert i Hörsne kyrkas 700-åriga valv.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!