700 vardags-brott olösta

Med för många brottsutredningar per anställd går Gotlandspolisen på knäna. Nu riskerar brott bli olösta på grund av för lång tid mellan anmälan och utredning.
- Det finns ingen kapacitet. Vissa ärenden får vänta, säger Ayman Aboulaich, presstalesman på Gotlandspolisen.

Foto:

Gotland2012-07-27 04:00

Blir du utsatt för ett vardagsbrott på Gotland får du räkna med att undersökningen kommer att dröja. Just nu ligger uppåt 700 ärenden i väntan på utredning enligt polismästare, Magnus Holmén.

- Enklare ärenden får vänta till hösten, säger han.

På sommaren har polisen endast tid att utreda ärenden där någon blivit anhållen eller häktats. Vardagsbrott som misshandel och stöld får vänta. I slutändan gör det att många brott blir svårlösta.


Svårt utreda
- Ju tidigare man håller förhör desto mer sannolikt är det att man får ett korrekt vittnesmål, och mer sannolikt att en åklagare kan väcka åtal, säger Magnus Holmén.

När det till exempel gäller en misshandel på krogen försöker polisen därför ta vittnesuppgifter och förhör direkt på plats. Men när resurserna inte räcker till finns sällan tid för det.

- Våldsbrotten är svåra att utreda i efterhand. En del av målsägarna och vittnena är inte från Gotland vilket gör det knepigare att utreda i efterhand, säger Magnus Holmén.

Enligt statistik, framtagen av SVT Pejl, hade Gotlandspolisen 79,6 ärenden per anställd 2010. Flest i landet. 107 poliser utredde 8 519 brott. Läget är fortfarande kritiskt. Det senaste kalenderåret, juli 2011-juni 2012 har 7 985 brott anmälts.

- Jag vet inte om man löser problemet med 1, 10 eller 20 poliser till, men det skulle inte skada med fler kollegor, säger Ayman Aboulaich.

För tillfället finns det ingen nedläggningsgrund som heter resursbrist för ärenden som fått vänta. De fall som läggs ned i efterhand görs det ofta på grund av bristfällig bevisföring.

Men då de bristande bevisen i många fall handlar om att utredningen har dröjt kan det enligt Ayman Aboulaich finnas mening med en sådan kolumn för att påvisa beslutsfattarna vidden av problemet.

- Det har varit en hög arbetsbelastning under de senaste åren. Det är klart vi behöver mer resurser, alla polismyndigheter tampas med samma sak, säger Ayman Aboulaich.

Anmälda brott 2011: 7 199

Uppklarade brott 2011: 18,8 % (snitt i landet 17,5 %)

Anmälda brott 2002-2011: - 10 %

Uppklarade brott 2004-2011: - 5 %

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om