7,30 per portion
Gotland ligger långt under riksgenomsnittet för vad skolmaten får kosta, med 7,30 per portion.- Det är jättesvårt att få ihop en bra måltid till det här priset, säger kostchef Marguerite Selin.
Skolmaten. På Gotland får den kosta 7,30 per portion, genomsnittet i landet är 11 kronor. I går serverades vegetarisk sås med tomat, linser, majs, gotländsk lök och makaroner på Säveskolan.
Foto: Henrik Radhe
- Det är politikerna som bestämmer, men naturligtvis skulle vi vilja ha mer pengar än så till skolmaten, säger Marguerite Selin, kostchef.
Upphandling
Förberedelserna inför den nya livsmedelsupphandlingen som gäller all mat inom kommunen har börjat. Den politiska viljan är att en allt större andel av maten som serveras ska vara närproducerad och ekologisk. Samtidigt måste kommunen förhålla sig till lagen om offentlig upphandling som innebär att alla inom EU ska ha samma förutsättningar att konkurrera med sina anbud. I dag är 16 procent av maten som serveras inom kommunen ekologisk.
12 procent av maten är producerad av gotländska matleverantörer, många av dem ingår samtidigt i den grupp som levererar ekologiska produkter.
För att inte bryta mot lagarna, men samtidigt uppfylla kommunens inriktning på större andel ekologisk och närproducerad mat kommer formuleringen av kravspecifikationerna bli viktiga enligt Marguerite Selin. När arbetet med den nya livsmedelsupphandlingen kommer i gång kommer en referensgrupp med kökspersonal från kommunens kök att delta i arbetet med att ta fram kraven för varorna.
Ställa krav
- I kraven kan vi tydligare formulera vad det är vi vill ha. Vi kan inte säga att vi vill ha en gotländsk bondes potatis, däremot kan vi ställa krav på hur potatisen kan vara, säger Marguerite Selin.
Samtidigt måste allt ske inom budgeten.
- Vi skulle behöva ha mer pengar till råvaror inte minst nu när kommunen vill ha mer närproducerad och kravmärkt mat, säger Marguerite Selin.
I måndags slog Konkurrensverket fast att Norrköpings kommun gjort fel när de valt ut leverantörer i närområdet, genom att ge dem en "miljöbonus" i upphandlingsförfarandet, vilket innebar att varor som transporteras långt skulle få ett prispåslag. Norrköpings kommun har därför fått avbryta sin upphandling, som bland annat gäller färska grönsaker och frukt.
Enligt Dag Hultman, kommunens upphandlare av livsmedel, är det inte risk att något liknande inträffar på Gotland.
- Vi är medvetna om lagarna och vad som gäller, säger han.
Möjlig väg
Enligt honom är en möjlig väg för att nå målen på större andel ekologisk och närproducerad att satsa enbart på ekologiska varor inom en speciell grupp. Ett exempel på det är köttbullarna som genomgående är ekologiska i kommunens kök.
- Det leder till rimliga priser och ger en tydlig signal till grossisten på att kommunen satsar på ekologisk mat, säger Dag Hultman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!