732 ledamöter ska väljas till Bryssel

Den här månaden går alla länder inom den europeiska unionen till val.
732 ledamöter ska utses till Europaparlamentet i Strasbourg.
Den 13 juni väljer vi Sveriges 19 representanter.

Gotland2004-06-05 04:00
Den europeiska unionen fick 10 nya medlemsstater den 1 maj i år. För att inte parlamentets arbete ska bli för otympligt har fördelningen av mandaten räknats om, och de gamla medlemsländerna tvingas minska antalet representanter. Sverige har sedan inträdet 1995 haft 22 mandat men kommer att förlora tre av dem.
För att parlamentet ska kunna fatta beslut måste minst en tredjedel av ledamöterna närvara. För viktigare beslut krävs att en majoritet av parlamentarikerna deltar.
<span class='mr'>Varierat inflytande</span>
Det direktvalda parlamentet samarbetar främst med institutionerna ministerrådet och kommissionen.
Parlamentet delar sin makt med ministerrådet, EU:s högsta beslutande organ. Ledamöterna i de båda institutionerna måste ofta komma överens för att kunna stifta nya lagar. Deras samarbete kan därför jämföras med Sveriges riksdag före 1971 då inflytandet delades mellan en första och en andra kammare.
Europaparlamentets inflytande varierar beroende på vad frågan gäller. De folkvalda kan stoppa en del av minsterrådets förslag om de båda institutionerna inte kommer överens. Det kan gälla miljöregler, frågor om livsmedel eller den fria rörligheten för varor, tjänster och kapital inom unionen. I andra frågor kan parlamentet endast lämna yttranden, som inte är bindande, till rådet. Det gäller områden som jordbrukspolitiken och samarbeten mellan ländernas polismyndigheter.
En av parlamentets viktigaste uppgifter är att tillsammans med ministerrådet fatta beslut om EU:s budget. Det är också de folkvalda som ansvarar för att kontrollera hur kommissionen har förvaltat pengarna under det gångna året.
<span class='mr'>Gemensamma intressen</span>
Kommissionen kan jämföras med en regering och företräder unionens gemensamma intressen. Den har till uppgift att föreslår ny lagstiftning och övervaka att medlemsländerna följer lagarna. Den ska agera i unionens sak och får inte ta instruktioner från de enskilda medlemsländers regeringar. Från och med november kommer institutionen att bestå av en kommissionär från varje land, det vill säga 25 personer. För närvarande representeras Sverige av Margot Wallström som ansvarar för miljöfrågor.
Efter parlamentsvalen utser ländernas regeringar medlemmarna i kommissionen. Ledamöterna i kommissionen måste godkännas av parlamentet, som också har makten att avsätta kommissionen efter en misstroendeomröstning.
<span class='mr'>Högsta organet</span>
Ministerrådet är det högsta beslutande organet, och antar all lagstiftning inom unionen. Rådet består av en representant från varje medlemslands regering. Det är frågans karaktär som avgör vilka ministrar som sammanträder. Vid exempelvis handelsfrågor är det alltså handelsministrarna som träffas.
-Källa: Riksdagens EU-upplysning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om