Psykisk ohälsa
1 april 2019 öppnade Region Gotland mottagningen Första linjen. Idén är att snabbt erbjuda hjälp till barn och unga som mår dåligt psykiskt, och dessutom att dessa ska få hjälp direkt utan att bli runtslussad till olika mottagningar. Sedan starten har 750 barn och unga sökt sig till Första linjen, och fler och fler verkar hitta dit.
– Vi har fått ett ökat söktryck. Tanken är att fånga upp personerna tidigare och det ska vara en låg tröskel in och därför söker folk som kanske inte skulle ha gjort det annars, säger Jenny Apoy-Söderdahl, samordnare på Första linjen.
Verksamheten är ett samarbete mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten inom Region Gotland. Mottagningen riktar sig till barn och unga i åldern 6 till 17 år, där de med sina föräldrar kan få råd, stöd och behandling med lätt till medelsvår psykisk ohälsa.
– 11-åringarna är en stor grupp som sökt till oss, även 14-åringar. I början var det låg andel äldre tonåringar men nu har även de mer och mer börjat hitta hit, säger Jenny Apoy-Söderdahl.
Några av de vanligaste orsakerna till att barn och unga söker hjälp är oro, depression, konflikter eller svårighet att hantera känslor.
– Oro är vår största sökorsak, men vad oron står för varierar. Till exempel kan någon vara orolig för att gå till skolan och så visar det sig att det är oroligt hemma. Ofta ligger andra saker bakom personens oro.
För att komma i kontakt med Första linjen ringer man antingen direkt till mottagningen eller via 1177.
– Vi ringer oftast tillbaka inom en till två arbetsdagar, och så får man en tid inom tre dagar. Vi har väldigt hög tillgänglighet, säger Jenny Apoy-Söderdahl.
Under coronapandemin har de fysiska träffarna till viss del ersatts av videosamtal. Oftast erbjuds den sökande sedan ett eller två bedömningssamtal med någon av de som arbetar på Första linjen.
– Sedan bestämmer vi tillsammans hur vi går vidare. I snitt har det blivit 3,5 samtal per familj som sökt.
Ser ni än så länge några positiva effekter med mottagningen?
– På kort sikt så ser vi effekt i att de sökande har mindre oro när de avslutar kontakten med oss och mår bättre för att de kommer tidigt. Vad det har för effekt på lång sikt vet vi ännu inte, säger Jenny Apoy-Söderdahl.
Satsningen pågår till mars 2021 innan den ska utvärderas och det ska bestämmas om mottagningen ska fortsätta.