77,5 miljoner back förra året ­ i år 50 miljoner i underskott

Den gotländska sjukvården, som förra året gick med 77,5 miljoner kronor i underskott går kanske med 50 miljoner kronor i underskott i år. Det är vad en försiktig prognos framtagen av förvaltningen säger.
­ Vi gör en medveten underbudgetering. Den budget vi har är på 812 miljoner kronor. Men vi klarar inte en budget under 850 miljoner kronor, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson.

Gotland2002-02-28 04:00
­ En del av minuset förra året förklaras av en högre kvalitet i sjukvården. Men nu har vi tyvärr en försiktig prognos som pekar mot ett underskott på 50 miljoner kronor för i år, säger Lena Celion (m) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Under det senaste sammanträdet ägnade nämnden en stor del åt hur man skall komma tillrätta med de stora kostnaderna. Man konstaterar att budgeten för i år egentligen skulle ligga på ett minus på 19 miljoner kronor.
Redan nu i början av året talas om ett underskott på 50 miljoner för i år, fördelade med 10 miljoner kr på primärvården, 15 på operationsklinikerna, 10 på medicinkliniken, 10 på regionsjukvården och 15 miljoner kronor på övrig verksamhet.
­ Underbudgeteringen är ett budskap om att vi inte klarar en nollbudget. För kommunen däremot krävs ett nollresultat, säger Jan-Olof Henriksson.
<span class=MR>Löner och regionsjukvård</span>
Förra årets stora underskott är en starkt bidragande orsak. Det uppstod oväntade kostnader som spädde på underskottet. Prognosen i september pekade på ett minus på 57 miljoner kronor. Det blev 77,5!
Orsaker var exempelvis kraftigt höjda taxor för regionsjukvården samt stigande kostnader för personal, både högre löner än budgeterat och omorganisationer för att klara vården trots bristen på sjuksköterskor på lasarettet.
Regionsjukvården kostade 25 miljoner mer än beräknat och personalkostnaderna skenade iväg till ett underskott på 46 miljoner kronor!
För i år diskuteras nu hur man skall kunna minska det befarade underskottet på 50 miljoner kronor. Ett sätt är att föra över arbetsuppgifter som nu ligger på sjuksköterskor, men som inte kräver deras kompetens, till vaktmästare och undersköterskor.
Det blir också ett selekterat anställningsstopp, där man skall försöka hitta system för att rotera personal inom hela kommunen.
Det talas också om att spara genom ytterligare samordning av verksamheter. Men det finns frågetecken, som kan göra att man får nya högre kostnader. Det gäller löneutvecklingen och regionsjukvårdens taxor. Nu granskas varenda remiss för vård på fastlandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om