8 600 värphöns har flyttat in i det gamla svinhuset

År 1964 byggdes ett nytt stort svinstall på Skäggs gård i Väskinde. 33 år senare, år 1997, hade huset blivit otidsenligt och de sista grisarna flyttade ut.
Det f d svinhuset stod tomt under några år men den 7 januari i år ockuperades de gamla stallarna av ett nytt djurslag. Nu bor det 8 600 värphöns där.
Ägg är den nya produktionsgrenen på öns största lantbruk.

Gotland2003-03-04 04:00
Jacob och Emma von Corswant har genom satsningen på den nya produktionsgrenen skaffat ytterligare ett ben att stå på för Skäggs gård. Växtodling, rotfruksodling och "vårlamm" är det som man har sedan tidigare.
Nu vill de vara med i en bransch där det har skapats ett nytt utrymme för produktion i och med att många befintliga producenter slutar. Det är många som hoppar av när deras bursystem inte längre är acceptabla.
<span class=MR>Tre-fyra timmar per dag</span>
Riktigt så enkelt som att flytta in höns där grisarna har flyttat ut var det förstås inte med nyetableringen. För att skapa förutsättningar för värphönsen har von Corswants investerat 3,5 miljoner kronor, vilket väl säger en del. För de pengarna har de fått inredning och tekniska lösningar som gör att det manuella arbetet begränsas till några timmar per dag. Det dagligen återkommande arbetet är att ta hand om äggen som kommer på ett rullband från hönsens värpreden.
Hittills har hönorna serverats färdigköpta foderblandningar. Framöver planerar man att ta in egenproducerad spannmål och därmed förbättra den ekonomiska kalkylen.
Här handlar det om frigående höns i stora avdelningar. Det som man först fäster sig vid när man tittar in i hönshusen är att det är rena fina vita höns. Detsamma gäller äggen som matas fram på rullbandet; de är rena fina vita de också.
­ Vi får hit hönsen när de är 16 veckor gamla, berättar Emma von Corswant. Sen är de här tills de blir 60 veckor.
<span class=MR>Måste begära dispens</span>
Vid den åldern är värphönsen uttjänta och då kommer problemet med "kvittblivningen". Den bistra verkligheten är att uttjänta värphöns är tämligen värdelösa ekonomiskt sett.
Här kommer hönsen att gasas ihjäl. Det är den skonsammaste lösningen. Alternativet att frakta hönorna till slakt på fastlandet känns sämre, tycker Jacob och Emma.
När det gäller gasningen känns det inte riktigt bra att man måste begära dispens. Då kan man inte göra sig fri från tanken att det här är någon form av provisorium.
En bra lösning på omhändertagandet av uttjänta värphöns har efterlysts många gånger. Men fortfarande finns den inte. Dags för ytterligare en efterlysning således.
Den första tiden med den nya produktionen har gått bra. De problem som har uppstått är sådana som kan tänkas höra till en nystartad produktion. Ingenting undgår barnsjukdomarna.
Att hönorna mår bra tyder inte bara utseendet på. Värpresultatet talar samma språk.
Här kan man räkna med att toppresultatet kommer att bli 93 procents värpning. De som kan det här med hönsens beteende vet nämligen att berätta att en höna under sin mest produktiva tid värper ett ägg var 26:e timme. Så ett ägg per dygn blir det inte riktigt.
Äggen från Skäggs levereras till Gotlandsägg i Stenkyrka.
När man frågar Jacob von Corswant vad nästa steg i utvecklingen för Skäggs gård kommer att bli svarar han utan betänketid: ­ Konsolidering!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om