80 lägenheter kan endast sökas av 65+
Gotlandshem satsar nu på kvarboende.Ett nytt begrepp på bostadsmarknaden som syftar till att personer fyllda 65 år skall få lättare att bo kvar i företagets lägenheter. Gotlandshem har inventerat samtliga sina 5 200 lägenheter på ön och valt ut 80 som nu enbart personer 65+ får hyra.En effekt blir att det blir billigare för kommunen om pensionärer kan bo kvar i vanliga bostadsområden och inte måste flytta in i särskilt boende. Men det är också en livskvalitetsfråga.
- Vi fick bollen, vilka lämpliga bostäder har vi som är lämpliga av våra 5 200 för gruppen 65+ som vill bo kvar, säger Gotlandshems vd Carl Eklund.
En inventering genomfördes där man främst såg på 23 punkter och sedan delades lägenhetsbeståndet in i tre delar.
- Vi har sett på utemiljöer, parkering, sophantering, trappor/hiss, trösklar, var ligger tvättstugan etc., säger Lisbeth Ek, administrativ chef. Generellt finns det inte så många lägenheter med hiss men i stället många i markplan.
Som klass 3 klassificerades lägenheter som inte alls är lämpliga för äldre, exempelvis innerstaden med dess branta backar. Klass 2 omfattar lägenheter som med lite större ekonomiska insatser kan göras acceptabla och klass 1 sådana som i princip är färdiga som de står eller som lätt är anpassningsbara. Sedan har 80 lämpliga lägenheter valts ut spridda över hela ön med hälften i Visby, hälften på landsbygden.
Tre utbjudna
Kön för dessa är den ordinarie till Gotlandshems lägenheter men speciallägenheterna fördelas enbart bland de som är över 65 år och önskar en sådan och i turordning efter hur länge man stått i kön. De tre första har också redan bjudits ut i kön. Det skedde i februari och omfattade en i respektive Visby, Tingstäde och Lärbro.
Den i Visby (i kvarteret Melonen som för övrigt är det område som får flest 65+-lägenheter, bland annat eftersom det här finns hiss vilket möjliggör boende högre upp i husen) fick 14 sökande medan den i Lärbro inte lockade någon. Hur fort samtliga 79 blir tillgängliga är omöjligt att besvara. Detta eftersom det handlar om lägenheter som det bor "vanliga" hyresgäster i och att dessa lägenheter kan fördelas till 65-plussarna först sedan lägenheten blivit tom.
Carl Eklund framhåller att man fördelat de 80 lägenheterna på olika områden över ön.
- I När avdelar vi exempelvis två av 16 fast alla egentligen är lika bra för ändamålet. Men vi vill inte få några "65-längor", ett blandat åldersboende blir bäst.
Om det är osäkert när lägenheter i det befintliga beståndet kommer in i detta system så kan Gotlandshem däremot med bestämdhet säga vad som gäller vid nyproduktion. I kvarteret Volontären (gamla återvinningsgården vid Allégatan i Visby) kommer det att bli åtta lägenheter som går till 65+-kön. Detta område beräknas var färdigt för inflyttning om ett år.
- Det handlar om livskvalitet att kunna bo kvar och klara sig själv i ordinärt boende så långt möjligt, menar Eva Sellberg vid kommunen. I dag bor åtta procent i särskilt boende.
Och för kommunen blir det också ekonomiskt fördelaktigt. 150 000 kr per boende kostar kvarboendet jämfört med 300 000-400 000 kr för särskilt boende.
Carl Eklund:
- Det här är en start, nästa steg kan handla om en anpassning av lägenheterna till individen. Det här ska vi gå vidare med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!