85 procent av öns rökare vill sluta

På Annandag Pingst, nu på måndag, celebreras i hela landet Tobaksfria Dagen. Det är ett av sätten att informera om riskerna med att röka eller snusa. Men som framgår av artikeln där sju före detta rökare har intervjuats, så är det inte så enkelt att sluta.
Men det finns hjälpmedel och det finns stöd och hjälp att söka.

Gotland2004-05-28 04:00
Förutom Mona Wahlgren som finns på Tobakspreventiva mottagningen på Visby lasarett, så finns numera även hjälp att få på de olika vårdcentralerna. På varje central finns en sköterska som har utbildat sig till rökavvänjare. Men observera att man även kan få hjälp och stöd om man vill sluta snusa.
Det går också att gå in på olika hemsidor på Internet för information och hjälp. Exempelvis kan man pröva www.tobaksfakta.org, som är en allmän tobakshemsida, eller www.slutarokalinjen.org (även invandrarspråk). Kolla också på cancerfonden.se, ragnarok.se och apoteket.se.
På apotekets hemsida finns information om olika läkemedel som kan användas när man försöker sluta röka. Det finns exvis olika nikotinersättningsmedel i form av plåster, tuggummin, nässpray eller inhalator.
Ett läkemedel som används är Zyban. Det är egentligen ett antidepressivt medel men har visat sig fungera bra för en del av dem som har blivit rök- och nikotinfria. Medicinen är givetvis receptbelagd. Akupunktur och hypnos är andra metoder.
<span class=MR>Den egna motivationen</span>
Men till syvende och sist är det den egna viljan och motivationen som är avgörande för att lyckas med att lägga av. Alla blir inte avskräckta av de risker som numera är kända. Till exempel att rökning är en starkt negativ faktor i samband med sjukdomar som lungcancer, KOL, emfysem, kronisk luftrörskatarr, hjärtinfarkt och kärlkramp.
Rökning är också den viktigaste orsaken till cirkulationsrubbningar i benen, så kallad fönstertittarsjuka. Rökningen ökar också riskerna för komplikationer vid diabetes. Rökning beräknas kosta samhället minst 26 miljarder kronor per år.
Hur står det då till med rökandet och snusandet på Gotland? År 2000 kom folkhälsorapporten. Den visade att 25 procent av den vuxna befolkningen, 16-84 år, röker. Samtidigt angav 85 procent av dessa att de ville sluta.
Hur det står till i dag vet man inte. Annat än att kvinnor fortsätter vara i majoritet bland rökarna.
En enkät är nu genomförd med öns 15-åringar och i den enkäten besvaras frågor om rökning. I september väntas resultatet kunna redovisas.
En ny folkhälsorapport där man kollar hur läget är för gruppen 16-84 år, genomförs också i år. Resultatet av den blir troligen klar i början av nästa år.
Det här har mest handlat om rökare.
Men snusning är också ett beroende och enligt en färsk rapport så snusar ungefär 10 procent av de vuxna svenskarna. Av dessa vill drygt var tionde lägga av utan experthjälp. Men om sådan hjälp ges så vill enligt rapporten nästan hälften av snusarna lägga av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om