8,5 ton olja kvar på stränderna
6,5 ton av de totalt 15 ton olja som nått stränderna söder om Slite har plockats upp. När den besvärliga saneringen av Botvaldeträsk startar i dag får räddningstjänsten förstärkning av trettio man från Länsstyrelsens skogsenhet.
? Det värst som kan hända är att olja fortsätter att flyta iland efter det att flyttfåglarna kommit.
Ett 30-tal personer kom till söndagens informationsmöte i Gothems bygdegård som Räddningstjänsten hade bjudit in till. Förutom Räddningstjänstens personal fanns representanter från Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddskontoret.
Frågorna var många:
? Är det säkert att det inte är mer än 30 kubikmeter som läckt ut?
? Vågar vi släppa ut våra djur på bete om olja finns kvar på marken?
? Kan vi kräva skadestånd?
? Kan man stoppa Cementas lastning med fartyg på redden?
? Hur klarar fåglarna sig?
Ser över tillståndet
Annika Melin efterlyste en representant från Cementa. Hon anser att lastningen av fartyg på redden är osäker och ett provisorium som fått pågå i 17 år utan att något gjorts. Det var på redden Polo M låg när fartyget i stormen den 23 november slet sig och gick på grund.
Cementa fanns inte representerat vid mötet, men Kalle Nyberg från Länsstyrelsen lovade att se över vilka regler som gäller för verksamheten och se till att de följs av företaget.
? Men jag tror det blir svårt att få någon förändring. Läktring av fartyg görs på samma sätt på många håll, sade han.
De som känner oro för djurens bete kan samråda med Miljö- och hälsoskyddskontoret. Om det finns olja kvar marken när det är dags att släppa ut djuren på bete ska markägarna och en inspektör från kontoret bedöma läget.
? Oljan är av den minst toxiska sorten, påpekade brandmästare Ulf Jonasson.
Pengar står på spel
Erland Pettersson från stiftelsen Gothems strandbad kände oro för kommande badsäsong. Badlivet betyder mycket för omsättningen vid badets servering, och om olja ställer till problem står flera hundra tusen kronor på spel.
Vid mötet redogjorde Räddningstjänsten för läget i saneringsarbetet. Olja har flutit iland längs en två mil lång kuststräcka, från Sju strömmar till Botvaldevik. Utloppet vid Sju strömmar har säkrats för att man inte ska få in olja i Bogeviken.
Saneringsarbetarna har arbetat sig söderut och är nu framme vid norra änden av Botvaldeträsk. När arbetet startar där i dag får Räddningstjänsten förstärkning med trettio man från Länsstyrelsens skogsenhet.
Hittills har 6,5 ton olja plockats upp från stränderna, men fortfarande ligger cirka 8,5 ton kvar. Av dem finns omkring fem ton vid Botvaldeträsk, där stranden är svårsanerad.
? Här måste vi vara noga och använda rätt saneringsmetoder så vi inte gör mer skada än nytta, sade Lars Bäckman.
Miljö- och hälsoskyddskontoret finns därför med för att se hur saneringen kan ske på ett skonsamt sätt.
Saneringsarbetena kommer att pågå ända till slutet av december. Men enligt bedömningarna finns fortfarande 15 ton olja kvar ute till havs. Trots att både Kustbevakningen och Greenpeace dykt i området vet man inte vart den tagit vägen.
? Bäst vore det kanske med en storm nu, så vi fick upp den oljan också, säger Lars Bäckman.
Han tror dock att oljan till havs kommer att nå land i omgångar, och att Räddningstjänsten under lång tid måste ha beredskap för att sända ut saneringspersonal akut.
? Det värsta vore om olja fortsätter att nå land efter det att flyttfåglarna anlänt, säger han.
Hittills har bara 10?15 fåglar avlivats.
De markägare som drabbas kan få ersättning, men vägen dit är lång och osäker. Först ska miljöåklagaren utreda skuldfrågan och hittar man någon skyldig blir det statens sak att kräva skadestånd och ersättning för saneringsarbetet.
Saneringen kostar i nuläget 50 000? 60 000 kronor per dag, men kommunen får större delen av sina kostnader täckta av staten enligt den praxis som finns när ett område drabbas av oljeutsläpp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!