Varje senhöst sätts snökäpparna ut i par längs med 150 mil statliga vägar, samt 85 mil enskilda vägar där Region Gotland ansvarar för snöröjningen. Totalt blir det närmare 85 000 orangea vägpinnar, som varje höst sätts ut med cirka 60 meters mellanrum, för att sedan tas in igen på våren.
En av dem som arbetar med att sätta ut snökäppar är Benny Nilsson, Bondarve LBM, i Levide, som tillsammans med ett antal andra åkare ansvarar för snöröjningen av ett stort område på södra Gotland.
Hemma i ladan står några få buntar orangea käppar kvar. Inför denna vinter har Benny Nilsson tillsammans med sonen Neil Sjömark satt ut 4 500 snökäppar, från hemmet i Levide, längs med hela västsidan ner till Hoburgen.
– En kör traktorn, det sitter en pinnsättare på som gör hålet, den som är med sätter bara i pinnen i hålet, säger Benny Nilsson och tillägger:
– Jag kör fordonet.
Snökäpparna sätter de ut med i snitt 65 meters mellanrum.
– Men det beror på hur vägarna ser ut. Är vägen rak och fin kan det vara längre än så emellan, men sen kommer broar, korsningar och mötesplatser som ska markeras ut. Det gäller att bilda sig en uppfattning när man sätter ut dem, kör man själv snö vet man hur man vill ha det.
För även om många bilister uppskattar vägpinnarna under den mörka årstiden, är det inte för deras skull de sätts upp.
– Pinsättningen är egentligen inte för folket, utan för snöröjarna, säger Benny Nilsson.
Vid snöröjningen är de ett viktigt hjälpmedel.
– De är hemskt viktiga. Vi får ju aldrig ett jämnt snöfall uppifrån, det kommer allid från sidan och ligger i drivor. På småvägarna är det ofta djupa diken också, säger Benny Nilsson.
Denna vinter fick han ut käpparna ovanligt sent, först en bra bit in i december var det klart.
– Om det går riktigt bra sätter vi upp dem på en vecka, men i år var det tråkigt väder, säger Benny Nilsson.
Lika glad som han är över att få ut snökäpparna i god tid på hösten, är han över att få plocka ner dem igen när vårsolen börjar skina.
– Det är skönt att plocka in dem tidigt, innan vårbruket och de börjar köra med dubbelmontage på vägarna, då försvinner rätt mycket.
Svinnet ligger på tio procent.
– En del körs sönder, en del försvinner – en del folk vill ha pinnar, säger Benny Nilsson.
Till vad?
– Ja, du, till sina egna infarter eller någonting.