9 000 gotlänningar är rökare

Nära 9 000 gotlänningar röker, enligt Folkhälsoinstitutet.Ett samtal kan vara första steget för rökare som vill ha hjälp med att sluta. - Jag kan inte sluta för någon, men jag kan fungera som ett stöd och bollplank, säger rökavvänjaren Tove Wallstedt.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-07-26 04:00

Tove Wallstedt är distriktssköterska på Hemse vårdcentral och har lång erfarenhet av rökavvänjning. I elva år har hon hjälpt folk att sluta röka. Hon har kontakt med cirka 40 rökare varje år, som ofta mer eller mindre tvingas sluta av hälsoskäl.

- I Sverige är vi bra på att sluta röka, men tyvärr lika bra på att börja igen, säger hon.

Enligt Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät röker 8 817 gotlänningar. Av dem uppger drygt 6 000 att de vill sluta röka. Tove märker att trenden är aningen nedåtgående när det gäller rökning. Nedgången kan bero på nya och mer effektiva nikotinläkemedel bland annat.

- Läkemedlet Champix har till viss del bidragit till att de som är rökfria efter ett år har ökat från omkring 35 procent till närmare 50 procent. Tillsammans med stöd och rådgivning överväger effekten biverkningarna, som annars kan vara exempelvis nedstämdhet.

Just kontakt, dialog och rätt tänk tror Tove är faktorer som spelar stor roll om man vill lyckas med att sluta röka. Men beslutet att helt sluta, måste ändå vara rökarens.

Om man trillar dit igen då, och tar ett bloss?

- Man kan jämföra det med att lära sig cykla. Du kunde ju inte cykla efter bara ett försök, eller hur? Har man försökt en gång så är man en erfarenhet rikare och har större chans att lyckas nästa gång. Det gäller att fokusera på det som är positivt, säger Tove Wallstedt.

Inledande samtal

- Vi försöker kartlägga miljön kring rökaren med ett inledande samtal. Hur länge har man rökt, hur mycket röker man, vart och i vilka situationer till exempel. Även om man inte är helt motiverad till att sluta, så kan det vara värt att prata om beroendet.

Individuell plan

- Alla är vi olika och därför måste man få ta rökavvänjningen i sin egen takt. Men när vi har satt upp ett datum för att sluta, då brukar rökaren vara inställd på det och då gäller det.

Uppföljning

- Rökavvänjningen följs upp med träffar och samtal. Kontakten brukar följas under ett år, mer eller mindre. Efter ett år brukar 35 procent vara rökfria.

Källa: Tove Wallstedt,
Hemse Vårdcentral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!