90-åring blev liggandes på golvet i tre dagar

En anhörig har anmält hemrehab inom socialförvaltningen till patientnämnden (PAN) efter att en 90-åring ramlat och blivit liggandes på badrumsgolvet flera dagar, utan att hemrehab gått in.

En anhörig till den 90-åring som avled efter att ha ramlat och blivit liggandes i hemmet har nu inkommit till patientnämnden. (Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.)

En anhörig till den 90-åring som avled efter att ha ramlat och blivit liggandes i hemmet har nu inkommit till patientnämnden. (Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.)

Foto: Gorm Kallestad/TT

Gotland2022-10-13 06:02

En anhörig vill att hemsjukvårdens rehab inom socialförvaltningen gör en lex Maria-anmälan på händelsen som ledde till att en 90-åring – med hög fallrisk – ramlat och blivit liggandes i tre dagar på badrumsgolvet trots att personen hade hemrehab. 90-åringen avled kort därefter.

I ett brev till både socialdirektören och ordföranden i socialnämnden beskriver den anhörige förloppet, och önskar att en ordentlig översyn görs gällande hemrehabs verksamhet och rutiner vid fallförebyggande arbete i hemmet. Att översyn görs för att undvika att något liknande inträffar igen.

– Jag fann min xx på golvet i badrummet. Xx var vid liv men inte vid medvetande. Efter ett par dagar på ett kallt badrumsgolv är det tufft att återhämta sig, vid drygt 90 års ålder. Jag hoppas att ingen anhörig/personal ska behöva mötas av den syn som jag gjorde. Den möter mig fortfarande varje morgon när jag vaknar. Jag undrar när xx förlorade törst, när xx inte längre frös, när xx inte kände smärta från sina stora trycksår på bröstet, när xx slutade vänta på att någon skulle komma, skriver den anhörige i brevet.

Socialförvaltningen har yttrat sig i ärendet, och skriver att hemsjukvården beklagar det som inträffat. De förklarar att personal varit hos 90-åringen och ringt på, men inte fått något svar. Personal har även ringt flera gånger, både till patienten och till närmast anhörig, utan svar. Något meddelande på anhörigs telefonsvarare har man inte gjort med anledning av sekretess, skriver hemsjukvården. 

Enligt dem var överenskommelsen att patienten själv skulle öppna dörren. Patienten hade endast trygghetslarm, och personal hade inte tillgång till nyckel. Men, hemsjukvården medger att de saknat en skriftlig rutin för hur de ska agera när en patient inte öppnar dörren enligt överenskommelse. En rutin som nu implementerats i verksamheten.

Däremot bedömer hemsjukvården att det inte är läge för någon lex Maria-anmälan, eftersom fallet i hemmet inte är direkt relaterat till hälso- och sjukvårdsinsatsen, utan snarare är en tragisk fallolycka i hemmet.

– Kanske skulle xx ha levt i dag, om det funnits tydliga rutiner och att xx sluppit ligga naken på ett kallt badrumsgolv, i flera dygn. Så fruktansvärt ovärdigt och smärtsamt slut på ett långt och fantastiskt liv, skriver den anhörige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!