90-åring ville bo på boende i Visby – erbjöds Burgsvik

Anna Linde, 90, bor i Visby och behöver in på ett äldreboende. Trots hennes önskan om att bo kvar i Visby blev hon erbjuden plats i Burgsvik. Orsaken är att man på Gotland inte får välja själv vilket boende man vill bo på.

Lagen om valfrihet gäller inte på Gotland när det gäller plats på särskilt boende. Däremot gäller den i hemtjänsten.

Lagen om valfrihet gäller inte på Gotland när det gäller plats på särskilt boende. Däremot gäller den i hemtjänsten.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Gotland2020-11-27 07:55

Bodil Linde Olssons mamma har alzheimer och bor i sitt hem i Visby med full hemtjänst.

– På senare tid har hon ramlat tre gånger och hemtjänsten har hittat henne på golvet. Det börjar bli ohållbart, och vi ansökte om att hon ska få komma till ett äldreboende, säger Bodil Linde Olsson.

Anna Linde har länge varit bosatt i Visby, och vill fortsätta att vara det, berättar dottern. Trots önskemålet fick mamman plats på ett boende i Burgsvik, där hon inte har någon familj eller några bekanta nära.

– Jag pratade med mamma och hon frågade mig vad hon ska dit och göra. Hon ville inte. Mamma är en myndig person och har rätt att bestämma själv, så vi kan inte flytta henne mot sin vilja.

Därmed tackade Anna nej till platsen i Burgsvik. Bodil Linde Olsson är kritisk till varför äldre inte själva får bestämma var de vill bo.

– Frågan är inte om utan när mamma ramlar nästa gång. Det är en väldig stress.

År 2011 beslutade socialnämnden att införa Lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten på Gotland. Det innebär att brukarna själva kan välja utförare. Dock används inte LOV på Gotland när det gäller plats på särskilt boende.

– Det är många kommuner som inte har LOV gällande särskilt boende, säger Karolina Romehed, chef för mottagningsenheten på socialförvaltningen.

När plats erbjuds på boenden utgår Region Gotland från hur avtalen är skrivna. För de boenden som regionen driver i egenregi och de man har på entreprenad finns ett avtal, och ett annat för de regionen har ramavtal med. Platser på ramavtal kostar mer och köps bara efter behov.

– När vi har lediga platser på boenden i egenregi och entreprenad är vi enligt avtal skyldiga att erbjuda de platserna först. Förutom att det är kontraktsbrott är det också ett dyrare alternativ på skattebetalarnas bekostnad att erbjuda de andra. Med det sagt försöker vi inom våra ramar att i största möjliga mån tillgodose brukarnas önskemål om plats, säger Karolina Romehed.

Vad händer om man tackar nej till en plats?

– Man får tacka nej två gånger, sedan avslutas beslutet och ärendet går tillbaka till handläggare för ny bedömning, säger hon, och berättar att det för tillfället finns tillgång till lediga platser på särskilda boenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!