900 namnunderskrifter till stöd för Forsagården "Darrande händer har skrivit på dessa listor"

Sedan äldrehemmet Forsagården i Lärbro lades ned för ett par år sedan, har huset till stora delar stått övergivet.
Nu vill lokalborna rädda den gamla byggnaden från förfall och lämnade därför under gårdagen över 900 namnunderskrifter till kommunalråd Björn Jansson (s).
- Vi vill berätta för honom, och andra politiker med stort inflytande, att det går att göra så mycket mer av den här gården än vad den är idag, säger Birgitta Eriksson från Lärbro socialdemokratiska förening.

Gotland2006-09-15 06:00
Det är föreningens medlemmar som tagit initiativ till den namninsamling som under den senare tiden ägt rum vid ortens två livsmedelsaffärer och kiosk, men framöver är tanken att en specifik aktionsgrupp ska bildas.
Målet är att gå lokalborna till mötes och få liv i den gamla 50-talsbyggnaden mitt i centrum, som kommunen nu under en längre tid haft ute till försäljning.

Ett sorgebarn
- Gården har blivit vårt sorgebarn. Det finns otroligt mycket känslor för det här huset, det visar inte minst det stora antal underskrifter vi fått in. Gården är en kulturbärare av bra äldrevård och det är många darrande händer som skrivit på de här listorna, sade en mycket rörd Birgitta Eriksson, när hon under gårdagen lämnade över listan till Björn Jansson under ett sammankallat möte ute på gårdens igenvuxna trapp.
Kommunens beslut att lägga ned Forsagården för ett par år sedan berodde på att byggnaden var grovt eftersatt. Den dömdes ut av Arbetsmiljöverket och beslutet att också försäka sälja av den kommunalägda fastigheten var, enligt uppgift, så gott som enhälligt.
De boende omplacerades till äldrevård i bland annat Slite, Fårösund och Visby, men saknaden efter en livfull verksamhet i gården har sedan dess varit stor i trakten. Lika stort är också - enligt Birgitta Eriksson - behovet av ytterligare dagverksamhet för äldre och handikappade.
Hon illustrerar bristen av sysselsättning på norra Gotland:
- När jag var ute med listorna träffade jag bland annat en man från Fårö som varje dag tar färdtjänsten till Konsum i Lärbro, där han sitter hela dagarna bara för att ha något att göra, säger hon och menar att ensamheten bland våra äldre är vår tids stora gissel.

Bra förslag
Eftersom gården är utdömd kan lokalerna inte längre användas som permanent boende, men Birgitta Eriksson och hennes kollegor tänker sig en kommunalt driven dagverksamhet, arbetsrehabilitering eller möjligtvis gästboende framöver.
Planerna går under parollen "Möjligheternas hus" och enligt den socialdemokratiska föreningen i Lärbro ligger funderingarna i tiden, bland annat med tanke på den debatt som varit kring äldrevården i Sverige.
Kommunalråd Björn Jansson mottog de 900 namnunderskrifterna och önskemålen med positivt - om än försiktigt - gehör.
- Det var ett smärtsamt beslut vi blev tvungna att ta när vi lade ned Forsagården, vilket var en ren effekt av arbetsmiljön. Efter nedläggningen har vi sedan också haft två år av ekonomisk kris inom social- och omsorgsnämnden, men nu börjar det se bättre ut, vi ligger på plus - vilket ger oss nya möjligheter inför framtiden, säger han.
Hans nyfikenhet på de förslag som föreningen lagt tycktes stor och genuin.
- De passar bra in i våra framtida planer på hur vi ska utveckla dagverksamheten ute på orterna. Det här ska vi diskutera vidare, sen får vi se vad det kan resultera i, var den spontana kommentaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om