9,6 miljoner kr smörjmedel för arbetsmarknaden på ön

Ett stort antal varsel har drabbat gotlänningarna. Det mest omfattande varslet i länet lämnade Flextronics AB. Varslen omfattade 500 personer och under den senaste månaden utökades de med ytterliga 95 personer. Länsstyrelsen har av Ams tilldelats sammanlagt 9,6 miljoner kronor för 2002 för att kunna utveckla ortens arbetsmarknad och sätta in arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Gotland2002-03-22 04:00
­ Inget län i landet har haft en så kraftig ökning som Gotland när det gäller personal som har varslats, säger Christer Granegård, arbetsmarknadsdirektör.
Det är på grund av denna stora ökning som Ams har fått uppdraget att se över arbetsmarknadsläget på ön.
Regeringen gav i uppdrag åt Ams i november att samordna de insatser som skulle göras på de orter i landet som har drabbats av större varsel. På Gotland var det länsstyrelsen som fick uppdraget att samordna och att genomföra de olika insatserna eftersom länsstyrelsen är ansvarig för arbetsmarknadsfrågorna.
<span class=MR>Får 9,6 miljoner</span>
Det handlar om två saker­dels att göra så att det blir en effektiv och smidig omställning för dem som har blivit uppsagda, dels att stimulera den gotländska arbetsmarknaden till att skapa tillväxt och därmed nya arbetstillfällen.
Länsstyrelsen tilldelades först 1,6 miljoner kronor för att förstärka insatserna när det gäller de personer som har blivit varslade på Gotland och nu har Ams tilldelat länet ytterligare 8 miljoner till arbetsmarknadspolitiska insatser.
En grupp ledd av Christer Granegård har arbetat fram ett handlingsprogram för Gotland. Gruppen består av representanter för Ams, Nutek, Gotlands kommun, Almi och länsstyrelsen.
De förslag som har arbetats fram kan delas in i tre huvudområden: utveckling av befintligt näringsliv, etablering av nya företag på ön och ett individuellt anpassat program för start av näringsverksamhet (starta eget).
<span class=MR>"Ingen brist på pengar"</span>
Tanken är att ingen av de varslade ska behöva gå ut i öppen arbetslöshet där de sitter hemma sysslolösa, utan de ska sysselsättas och utbildas i olika arbetsmarknadsåtgärder.
­ Det råder ingen brist på pengar, resurserna finns här hela tiden och det känns oerhört bra, säger Christer Granegård.
För närvarande har 300 personer skrivit in sig som arbetssökande vid arbetsförmedlingen, och med de åtgärder som nu sätts in räknar Christer Granegård med att det ska skapas 200-300 nya jobb på Gotland under det närmaste året. Merparten av de insatser som ska göras kommer att sättas in genast under det här året.
Lena Thalin, kommunens regionala utvecklingsenhet (Rue), konstaterar att kommunen inte kan hjälpa till genom att anställa mer personal eftersom det råder allmänt anställningsstopp inom kommunen. Thalin säger att för närvarande pekar allt mot att kommunens underskott kommer att hamna på 100 miljoner.
­ Under november i fjol fick kommunen låna pengar till löneutbetalningarna, säger Lena Thalin.
<span class=MR>Måste anställa</span>
I dagsläget råder alltså anställningsstopp men på längre sikt måste kommunen anställa inom skola, vård och omsorg. Det kommer även stora pensionsavgångar som gör att det måste anställas personal.
­ Det är viktigt att hitta former så att kommunen kan bidra till sysselsättningen, påpekar Bo Jangenäs, Ams.
Jan Bäckström, Almi, berättar att Almi kommer att lägga om starta-eget processen till mer individuell behandling, där den som ska starta eget kan få en personlig ledning. Även personer som inte är arbetslösa kommer att kunna delta i processen men de får dock inte tillgång till det starta-eget-bidrag som de arbetslösa erbjuds.
­ Vi har bra överlevnad på nystartade företag här på Gotland, säger Jan Bäckström.
Landshövding Lillemor Arvidsson är mycket glad över att Ams har tilldelat länsstyrelsen medel:
­ Nu har vi pengar så att vi kan göra något!








Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om