A-gatan blir gågata året runt det medför flera ändringar
Adelsgatan i Visby blir gågata året runt. Tekniska nämnden sade i går ja till förändringen som också innebär ett antal andra trafikändringar i Visby innerstad.Ända sedan mitten på 1960-talet har man debatterat frågan och man har haft Adelsgatan som gågata olika långa perioder varje år. Nu blir det året runt. De flesta affärsidkarna vill ha det här. Förr var det ju ett stort motstånd. Men undan för undan så har detta ändrat sig på ett sätt som det ska göras.
Adelsgatan skall vara gågata året om.
Södertorg skall vara gågata året om från den södra delen av fastigheten Södertorg 23 fram till Adelsgatan.
Södra murgatan från Adelsgatan fram till anslutande väg från Kajsarporten skall vara gågata året om.
<span class=MR>Adelsgatan dubbelriktas.</span>
Därtill blir flera andra gator dubbelriktade. Det gäller Bredgatan, Vårdklockegatan, södra Murgatan från Kajsarporten till Skolporten, Berggränd, Kaskens gränd, S:t Michaels gränd. Klockargränd och Klockgjutaregränd.
<span class=MR>Begreppet gårdsgata</span>
Sedan tillkommer en annan nyhet. Vi skall lära oss ordet gårdsgata. För att minska trafiken på Wallérs plats så blir platsen och Södra Kyrkogatan från Wallérs plats fram till Schweitzergränd så kallad gårdsgata. Här får fordon inte köras snabbare än gångfart. fordon har väjningsplikt för gående och fordon får inte parkeras annat än på markerade p-platser.
Årets inledande budgetmangling ingick också i sammanträdet i går. Tekniska förvaltningen har svårt att se att man kan spara in på den skattefinansierade delen, till exempel på gator, vägar och parker. Den åsikten delas av nämnden.
Vi kan ju inte låta detta förfalla. Jag tycker att det har gått för långt redan i dag. Vi använder 99 miljoner kronor för de här områdena. det är en droppe i havet jämfört med av exempelvis sjukvården kostar. I princip ställer vi oss bakom förvaltningens uttalande, säger Ove Nyman.
<span class=MR>Botaniska trädgården</span>
Nu förhandlar vi ju med DBV om att dra på Botaniska trädgården. I mitten på april blir det ett möte med en förhandlingsgrupp från DBV. Men vi har ett sparbeting och den miljon vi betalar om året är för mycket. Vi kommer inte att bidra med någonting i fortsättningen, säger Ove Nyman.
Samma gäller rosplanteringarna, som man sparar in på. Där är det på gång sponsorer, men inget är klart ännu. Även på investeringssidan sparas det. Enligt förslag minskas från 130 till 80 miljoner kronor. Något som betyder att man skjuter vissa projekt framför sig.
Ett antal ärenden på nämndsammanträdet gällde kollektivtrafiken. Protesterna mot kraftigt höjda priser för länskorten leder inte till någon ändring. Samma sak gäller protesterna från styrelsen för fårö Framtid mot indragen kollektivtrafik på Fårö under skolloven, något som nämnden sparar 400 000 kronor om året på.
<span class=MR>Nej till kvällstrafik</span>
Nämnden beslöt också att inte införa kvällstrafik på linje 61, Visby-Kappelshamn instundande sommar. Man gör dock en översyn av sommartidtabellen för att samordna tiderna för linje 61 och linje 21 (Visby-Fårösund). Det är Stenkyrka-Lummelunda centeravdelning, som fört fram att kollektivtrafiken på väg 149 inte motsvarar behovet.
<span class=MR>Säkrare för eleverna</span>
Beslöts att avslå ansökan om sänkt hastighet till 30 km/tim på väg 147 i Slite.
Det är rektorerna för Länna och Slite rektorsområde som velat ha sänkningen för att höja säkerheten vid övergångsstället vid Vikhagen, där många elever korsar vägen.
Beslöts att återbesätta ett par tjänster på grund av hård arbetsbelastning och anställda som har sagt upp sig.
Det gäller dels en tjänst som ekonomiassistent, dels en handläggare för vatten- och avloppsfrågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!