De får gå i 30 knyck och köras när man är 15. Bara man har tagit sitt mopedkörkort. Och de har blivit mäkta populära bland öns motorintresserade ungdomar – det senaste året har antalet A-traktorer på Gotland ökat med hela 55 procent. GT träffade Milla Eriksson som har en redig Nissan King Cab med stora hjul. Den ser som tagen ut ur en amerikansk film.
– Det är kul att köra och coolt att visa upp sina fordon. Men det är svindyrt att åka, säger Milla Eriksson som bor i Katthammarsvik.
Det finns många anledningar till att så många ungdomar satsar en försvarlig peng på en egen A-traktor. Oftast med hjälp av föräldrarna förstås, 40 000 som Millans King Cab kostade, är inget man som 15-åring snyter ur näven. Men det är det värt för friheten att kunna ta sig vart man vill. Och så gemenskapen då.
– När man bor så långt ut som jag gör så är det väldigt bra att ha en A-traktor. Det innebär ju en frihet och är häftigt att köra. Man kan lyssna på musik som man vill och får så många nya kompisar som också har A-traktor, som man kan hänga med, säger Milla Eriksson.
Milla Eriksson har med sig kompisen Elin Hellgren. I nuläget har hon bara moped men drömmen om en A-traktor finns där.
– Ja, jag vill ha en. Jag har så långt till stan och det är kallt på vintern att köra moppe. Då vill man sitta i en varm A-traktor. Men det roligaste är att träffas och åka och prata. Man har så kul när man åker tillsammans, säger hon.
Ingen som varit på Biltema i Stenhuggaren i Visby eller för den delen McDonalds i samma område kan ha missat trenden. Där är det ofta knökat med A-traktorer och ungdomar.
När vi klättrar in i Milla Erikssons King Cab drar den igång med ett muller. Ratten är enorm. I den här sitter man bra och man förstår varför det börjar växa fram en ungdomskultur runt maskinerna.
Vår korta färd går på Östergarnslandet och Milla Eriksson älskar att inte vara beroende av bussar eller föräldrar när hon ska från punkt A till B.
– Det är jätteskönt. Bara lite jobbigt när man ser att mätaren är på väg ner till noll. Bensin kostar ju, säger hon.
Det finns folk som tycker att ni är väglusar som stoppar upp trafiken. Vad säger du till dem?
– De finns de som klagar och gnäller om att vi är i vägen. Men vi måste ju också få chansen att ha kul och ha fordon, säger Milla Eriksson.