I oktober 2022 fanns 441 A-traktorer på Gotland enligt Transportstyrelsen. Det är mer än en fördubbling sedan 2016.
Bara senaste veckorna har flera olyckor med A-traktorer inträffat där fyra i ung ålder mist livet, bland annat i en olycka i Grebbestad där två tonårspojkar dog efter att ha krockat med ett träd, och två andra som färdades i bilen skadades.
Under 2021 anmäldes 200 olyckor i landet där A-traktorer varit inblandade, vilket var en ökning med 83 procent sedan 2016. Enligt Transportstyrelsen är det flest män (eller pojkar) som skadas i olyckor och majoriteten är under 17 år.
Gotländska trafikexperten Anna Rönnle säger att man behöver se över bestämmelserna.
– Det är ett jättebra fordon för alla de ungdomar som använder dem, men vi tycker också det behövs en betydligt bättre körkortsutbildning. Du ska inte kunna ta mopedkörkort på några timmar för en tvåhjuling och sen sätta dig i en stor pickup eller lastbil och köra omkring. Vid 15 års ålder har man ingen god riskbedömningsförmåga, det har du knappt vid 18 års ålder heller, därför krävs en betydligt mer omfattande utbildning.
Hon menar också att det är ett problem att bälteskrav saknas för A-traktorer.
– Vi tycker inte man ska få lov att färdas fler än det finns säkerhetsbälten. Det ska vara lag på bältesanvändning.
Detta bland annat eftersom många moderna bilar som gjorts om till A-traktorer är utrustade med airbags, som i sig kan bli en fara om de utlöses när personerna i bilen inte sitter bältade.
Kan säkerheten i fordonet höjas kan högsta tillåtna hastighet också höjas från dagens 30 till 45 kilometer i timmen, anser Anna Rönnle.
– Jämför med mopedbilen, som är ett betydligt osäkrare fordon – den får gå i 45. En moped på två hjul får också gå 45, där du sitter riktigt utsatt. Varför skulle då inte A-traktorer, som är relativt säkra och välbyggda fordon, få färdas i 45 kilometer i timmen?
Sommaren 2020 trädde nya regler i kraft som gjorde det enklare att, på elektronisk väg, konvertera personbilar till A-traktorer. Detta har också gjort det lättare att trimma fordonen.
– Många ungdomar är väldigt påhittiga, och i dag kan själva manipuleringen vara svår att hitta om fordonet stoppas. Lösningen på hur man stryper bilen kan i princip ha byggts in i knappen för sätesvärmaren, ger Anna Rönnle som exempel.
– Här ligger det i föräldrarnas intresse att se till att fordonen inte är trimmade.
Transportstyrelsen utreder nu reglerna för A-traktorer och väntas komma med förslag på förändringar när utredningen läggs fram den 1 november.
Polisinspektör Pelle Setterwall, som i många år kontrollerat fordon och utrett trafikolyckor inom Gotlandspolisen, tycker inte A-traktorer borde förbjudas. Däremot vill också han ha en översyn av regelverket.
– Ett bälteskrav skulle rädda många. Även att man reglerar till exempel att max två personer får färdas i fordonet, eftersom lagen är otydlig kring det. Börjar man inte med bälte direkt är det också större risk att man ignorerar det när man senare ska ta körkort.
För att stävja fusket med manipulerade A-traktorer skulle han gärna se regler om en plombering som gjorde det svårare att mixtra med tekniken.
– Många av ungdomarna överskattar sin A-traktors förmåga vilket ökar risken för allvarliga olyckor, speciellt om de kan köras fortare än tillåtet.
– En hel del A-traktorer är i dåligt skick och ofta helt slut som bil när de byggs om till traktor. Samtidigt är förarna inte alltid så mogna i sitt konsekvenstänk och förstår vad som kan ske om man börjar köra med kapad eller dålig fjädring, dåliga däck och dåliga bromsar, vilket är godkänt för 30 kilometer i timmen, men inte för att köra betydligt fortare.
Polisen på Gotland kontrollerar A-traktorer, och manipulerade fordon förekommer även om problemen har minskat, enligt Pelle Setterwall.
– Det har blivit lite bättre de sista åren, föräldrar har tagit lite mera ansvar.
På Gotland sker det olyckor med A-traktorer, även om vi hittills varit förskonade från dödsolyckor enligt polisen.
– Den värsta jag minns var på länsväg 149 för något år sen då en manipulerad A-traktor gick av vägen och frontalkrockade med en personbil. A-traktorn visade sig ha kört väldigt fort, men den gången klarade sig alla inblandade, säger Pelle Setterwall.
Under torsdagen rapporterade Sveriges Radio att Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam erkänner att det gick alldeles för fort när Transportstyrelsen drev igenom de nya reglerna för A-traktorer för två år sedan. Regeländringen drevs igenom på bara två veckor, dessutom mot polisens vilja.
– Remisstiden borde varit längre, säger Bjelfvenstam till P4 Väst.