ABF har sagt upp sex lönebidragsanställda
Sex lönebidragsanställda har under hösten sagts upp från ABF Gotland.När de ekonomiska bidragen till ABF minskar vill förbundet koncenterera sig på sina kärnverksamheter. Då handlar det mer om studiecirklar än om att stå för service i Arbetarrörelsens hus.
Maria Björkman som är ombudsman för ABF Gotland förklarar varför studieförbundet säger upp personal:
ABF Gotland har pengar på kistbotten, men vi lever på bidrag från stat och kommun och dessa bidrag har minskat. Detta innebär att vi måste se om vårt hus och göra vad vi egentligen är till för, det vill säga arbeta med folkbildning och studiecirklar.
ABF på Gotland arbetat upp en verksamhet som omspänt betydligt mer än så. ABF har ägt flera olika bolag, som avvecklats på senare tid, förbundet har också varit medarrangörer och givit bidrag till många kultursatsningar och bistått med praktikplatser.
Sedan arbetarrörelsens hus byggdes har ABF också stått för en stor del av den service som behövs i huset. Denna service, men också delar av ABF:s administration har skötts av lönebidragsanställda. När verksamheten renodlas försvinner deras arbetsuppgifter.
Under hösten har ABF Gotland minskat antalet anställda från 19 till 13 personer.
Kommer omvärlden att märka att ABF ändrar inriktning?
Jag tror att det är något som märks redan i dag. ABF har haft namn om sig att vara ett ställa dit man kan ringa om man behöver hjälp med bidrag till något eller en praktikplats. Men det är något som vi inte kan ställa upp med längre. Nu kommer vi att fokusera på våra studiecirklar och det är en verksamhet som har ökat, säger Maria Björkman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!