Administrationen mister 15 tjänster

Social- och omsorgsnämndens ekonomi är i fortsatt obalans. Den senaste avstämningen pekar mot ett underskott på 74,4 miljoner kronor för 2004.
Nu skärps arbetet med att på kort och lång sikt lösa problemen med de ökade kostnaderna. Vid årsskiftet försvinner 15 administrativa tjänster.

Gotland2004-10-28 04:00
Vid årsskiftet slås socialförvaltningen och Gotlands vård och omsorgsförvaltning samman till en. Åtgärden är planerad sedan länge och nu börjar konsekvenserna framträda.
Social- och omsorgsnämndens enskilt största utgiftspost är löner och efter årsskiftet försvinner 15 tjänster. Beslutet fattades vid nämndens sammanträde i går, onsdag.
Den nya socialchefen Annica Winberg menar att det är fullt genomförbart och hänvisar till rationaliseringsvinster i samband med sammanslagningen, redan genomförd privatisering av delar av omsorgen samt att förvaltningarna redan nu "ligger högt" på administrativ personal, jämfört med riket. Åtgärden beräknas spara fem-sex miljoner kronor.
En del av tjänsterna är vakanta sedan tidigare, men några kommer att sägas upp. Förhoppningen är enligt Winberg att de ska kunna erbjudas arbete på andra förvaltningar. Kommunstyrelsen har beslutat om investeringsstopp på samtliga förvaltningar, vilket innebär att deras personalbehov just nu skjuts på framtiden.
Enligt den senaste budgetavstämningen ser nämnden ut att hamna på ett underskott på 47,4 miljoner kronor för 2004. Det är en miljon bättre än vid den senaste avstämningen, men 18 miljoner sämre än vad man räknade med när budgeten lades. Den totala budgetramen för 2005 blir 842 miljoner kronor, sedan nämnden tilldelats ytterligare 25 miljoner för att nå balans. För att så ska kunna ske måste dock ytterligare närmare 20 miljoner kronor sparas.
Äldreomsorgen har ökat sitt underskott med 1,5 miljoner kronor, vilket förklaras med att utskrivningsklara personer måste vårdas på lasarettet i väntan på plats på korttids- eller annat boende. Vissa av de färdigbehandlade är också personer som vårdas i livets slutskede. Platserna kostar nämnden 3148 kronor per person och vårddygn.
­Vi måste smörja maskineriet kring korttidsboende, det är ett logistikproblem, säger nämndens ordförande Björn Jansson (s) och konstaterar att den rådande situationen delvis beror på Forsagårdens stängning, som gett boende förtur till korttidsplatserna i Hemse och på Korpen i Visby.
Frågan om tillgång och hantering av korttidsplatser ska utredas under hösten. Nämnden beslutade även att tillsätta en intern utredning, som ska undersöka varför underskottet ökar och vilka verksamheter man kan åtgärda, utöver det sparpaket som redan haft viss effekt.
Särskilt fokus kommer enligt Winberg att riktas mot handikappomsorgen, som är betydligt dyrare på Gotland än i andra delar av Sverige. Årskostnaden för verksamheten är per skattebetalande gotlänning (upp till 64 år) 3833 kronor, fem gånger mer än riksgenomsnittet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!