Adopterad gatuhund var svårt sjuk

När den rumänska gatuhunden kom till Gotland var den svårt sjuk och avled efter en kort tid. Ägaren bör få sina pengar tillbaka anser Allmänna reklamationsnämnden.

En gatuhund i Bukarest, Rumänien. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

En gatuhund i Bukarest, Rumänien. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Vadim Ghirda/TT/arkiv

Gotland2019-10-13 10:29

I november förra året köpte en kvinna från Gotland en hund från en organisation som förmedlar hundar från Rumänien. Hunden var besiktigad av en veterinär inför köpet men redan efter ett par dagar märkte kvinnan att hunden var sjuk och att den hade dåliga tänder. Någon månad senare  tvingades hon avliva hunden. Enligt veterinären på Gotland hade hunden varit sjuk redan innan den kom till Sverige.

Kvinnan vände sig då till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för att häva köpet och få tillbaka de 4 900 kronor hon betalat för djuret. Hon krävde också att organisationen skulle stå för de närmare 17 000 kronor hon haft i veterinärkostnader. ARN ger nu kvinnan rätt och rekommenderar organisationen att återbetala köpesumman men avslår hennes andra krav.

–  Jag tycker synd om dem som drabbas av sådant här. Det är ju också förenat med ett stort lidande för djuren, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström. Enligt de signaler hon får är det ovanligt med liknande fall på ön och det finns heller ingen rapporteringsplikt.

– Då är smuggelhundar ett större problem eftersom de kan föra med sig sjukdomar. Och de flesta upptäcks inte så det finns ett stort mörkertal.

Hon rekommenderar alla som funderar på att köpa en före detta gatuhund att inte låta känslorna ta överhanden. Om man ändå bestämmer sig för att ta steget ska man läsa på ordentligt innan så man vet vad man kan vänta sig av hunden. Dessutom ska man se till att hunden har en bra försäkring.

Länsveterinär Agneta Karlsson Norström råder den som vill köpa en gatuhund att skaffa en bra djurförsäkring.
Länsveterinär Agneta Karlsson Norström råder den som vill köpa en gatuhund att skaffa en bra djurförsäkring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!