Adventskalender från familj till familj

Emma Ylander-Hägbom har gjort en egen adventskalender där hon varje dag ger bort saker till dem som behöver.

Emma Ylander-Hägbom med en mer traditionell adventskalender än den hon själv skapat på nätet. I sin egen kalender ger hon bort saker till de som bättre behöver dem.

Emma Ylander-Hägbom med en mer traditionell adventskalender än den hon själv skapat på nätet. I sin egen kalender ger hon bort saker till de som bättre behöver dem.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2019-12-04 06:03

Adventskalendern finns i Facebookgruppen Familj till familj. Varje dag lägger Emma Ylander-Hägbom ut en ny lucka med en bild på vad hon skänker.  

– Det ger mig så himla mycket. Att ge är det roliga, att göra någon annan glad med väldigt små medel. Och så kan man återanvända grejor.

Idén fick hon när hon såg alla kalendrar från företag där kunderna erbjuds att till rabatterat pris köpa olika saker varje dag. Hon tänkte att många familjer som är med i gruppen Familj till familj inte har möjlighet att utnyttja erbjudandena och gjorde istället en egen kalender där sakerna är gratis. Den som är intresserad av det som döljer sig under luckorna får önska och om fler är intresserade blir det lottning. Hittills har kalendern innehållit bland annat blomgrupper, smycken, ett glöggset och pepparkaksdeg. 

– Det är inte bara saker, utan en del av det är också något man kan samlas runt, som att baka pepparkakor eller ha glöggfest.

Hon är inte rädd för att människor som faktiskt inte behöver något stöd får hennes adventsgåvor.

– I så fall finns det nog något annat behov, av att prata eller få kontakt.

Emma Ylander-Hägbom säger att de människor som fått hennes presenter är tacksamma och glada och det ger henne glädje tillbaka. Hon är för tillfället sjukskriven för depression och ångest och kalendern ger henne något att hänga upp livet på.

– Det är bra för mig. Det blir ett lagom kort möte när vi träffas och inte så mycket frågor om hur jag mår, det handlar mer om dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om