Af har extra pengar för tuffare tider

Nästa år stiger arbetslösheten.Både i Sverige och på Gotland.Men vi är långt från den massarbetslöshet som rådde efter Flex-kraschen.

Gotland2011-12-21 04:00

Prognoserna inför 2012 är samstämmiga. Sämre tider väntar.

På Gotland har antalet varsel ökat ganska kraftigt redan under hösten. Och för att möta de tuffare tider som väntar har staten skjutit till mer pengar för program- och utbildningssatsningar, samt arbetsförmedling på Gotland.


Fler förmedlare
- Vi har fått förstärkning med ganska många miljoner. Totalt har vi en kvarts miljard kronor i resurspengar för 2012, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland

Praktik och utbildning är det man kommer att satsa mest på.

- Men vi kommer även att rekrytera fler förmedlare (åtta eller nio) för att kunna jobba mer med matchning av jobb. Starta-eget utbildningar och bidrag jobbar vi också mycket med, fortsätter hon.


Enskilt drabbade
Många upplever att skyddet för de arbetslösa försämrats, vad tycker du?

- Jag tycker inte att skyddet är sämre idag, inte när det gäller det som Arbetsförmedlingen erbjuder. Den tilldelning vi får följer konjunkturerna väldigt väl. Redan nu vet vi till exempel att om läget blir ännu sämre, om antalet varsel fortsätter öka, så kan vi få ytterligare förstärkning, svarar Tina Ersson.

Men hon är samtidigt medveten om att enskilda individer kan drabbas väldigt hårt.

Nivåerna i a-kassan har sjunkit både relativt sett och faktiskt. Och de som fastnar i en långtidsarbetslöshet kan ha svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

I oktober i år fanns det 146 personer på Gotland som varit arbetslösa i mer än 60 månader. 346 personer hade varit arbetslösa i mer än 24 månader.

Om några av dem funnits med ända sen Flextronicstiden har man ingen uppgift om på Arbetsförmedlingen.

Men enligt andra källor är det så. För något år sedan fanns ännu ett 50-tal gamla Flexare inskrivna vid Arbetsförmedlingen.


Gapet har ökat
En förändrad arbetsmarknad och bristande kompetens är främsta skälet till att den här gruppen har svårt att få nya jobb.

Statistiken visar tydligt hur industrijobben minskat i antal medan tjänstesektorn vuxit. Gapet mellan de två sektorerna har ökat kraftigt under den senaste 25-årsperioden. (se grafik.)

- Arbetsmarknaden har förändrats över tid och industrijobben minskar generellt sett, säger Tina Ersson.


Säker utbildning
För den som blir arbetslös är utbildning nummer ett, menar hon. Att rusta sig med rätt utbildning är säkraste vägen till ett nytt jobb.

Men finns jobben på Gotland? Eller måste man flytta?

- För ungefär 75 procent av de arbetslösa löser det sig utan att de behöver flytta från ön, men då krävs kanske att man går en utbildning först, svarar Tina Ersson.

Ungefär en fjärdedel måste dock lämna Gotland för att hitta nytt jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!