Affär och vårdcentral i den nya"byn"
Ett litet samhälle håller på att byggas upp omkring semesterbyn vid Gustafsvik.En egen liten affär och en liten vårdcentral kommer att inrättas på flyktingförläggningen. Med tiden kan det också bli ett daghem och en liten skola för de barn som kommer hit.
Det blir inte mycket, men vi kommer att hålla ett litet bassortiment med vanliga matvaror, berättar Pernilla.
Än så länge är det dock bara de varor som finns kvar sedan turistsäsongen som fyller hyllorna. Ketchup och senap och en del leksaker som barnfamiljerna kanske kan få glädje av när snön töat bort.
På flyktingförläggningen kommer det också att finnas olika former av samhällsservice.
En liten "vårdcentral" blir det i ett rum. Här kommer sjuksköterskan Solgerd Gotvik att försöka komma i ordning nästa vecka. Alla asylsökande som kommer till Gotland har genomgått en hälsoundersökning på flyktingförläggningen i Märsta. Efter denna undersökning har de vuxna bara rätt till akut sjukvård och när de söker vård ska de i första hand vända sig till Solgerd Gotvik och den läkare som kommer att jobba deltid på förläggningen.
Det är många som kommer på en gång och det här är ett sätt att inte belasta den vanliga sjukvården alltför mycket. Men naturligtvis kommer de att slussas vidare om de behöver det, berättar Solgerd Gotvik.
<span class=MR>Skolgång väntar för barnen</span>
De barn som kommer till flyktingförläggningen ska gå i skolan när de kommer hit. Barnen ska så fort som möjligt placeras i vanliga skolor, men först ska de få lära sig svenska i en förberedelseklass i en skollokal på eller i närheten av flyktingförläggningen.
Ulla Wallin som är chef för flyktingförläggningen vid Gustafsvik räknar med att förläggningen sammantaget skapar mellan 25 och 30 nya årsarbetstillfällen på Gotland. Migrationsverket själva kommer att anställa minst tio personer till arbetet på förläggningen.
Men när förläggningen nu öppnar så sker det med erfaren personal från andra orter i landet. Kästi Krigsman är en av de anställda på migrationsverket som flyttade in på Gustafsvik under onsdagen. Hon arbetar annars som handläggare på mottagningsenheten i Stockholm.
Nu när det öppnas så många flyktingförläggningar runt om i Sverige är det många erfarna handläggare som får åka ut och bygga upp verksamheten på förläggningarna.
Jag själv har aldrig gjort det förut, men jag tycker att det ska bli spännande.
Kästi Krigsman kommer att stanna på Gotland åtminstone till mars månad, kanske längre.
Det är roligt att få uppleva Gotland vid den här tiden på året!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!